Linkovi

G.W. Bush: Palestinski narod zaslužuje vlastitu državu - 2003-09-24


Sjedinjene Države su to već ranije saopćile u nastojanju da s vlasti uklone Yasera Arafata i prije četiri mjeseca prihvate novog premijera Abu Mazena. U tom procesu međutim Arafatu je data veća legitimnost i vlada Abu Mazena je pala. Nije jasno ko bi mogli biti novi lideri. Tu je u procesu stvaranja nova vlada koja se tek mora ustoličiti, koju predvodi Abu Allah, koji je veoma blizak Yaseru Arafatu i koji zbog toga vjerovatno neće dobiti punu podršku američke vlade.

Bez novih izbora, koji nisu bili mogući zbog kontinuirane okupacije i zatvaranja palestinskih teritorija, teško je vidjeti kako bi ste legitimizirali nove lidere koji bi došli u prvi red. Lideri na ulici, na primjer sve popularniji pokret Hamas, ne bi bili prihvatljivi ni za Izrael ni Sjedinjene Države.

Što se tiče perspektive za održavanje primirja, gospođa Baraslou kaže:

Ne mislim da će se išta uskoro dogoditi. Mislim da Izrael insistira isto kao i Sjedinjene Države da se terorističke organizacije razoružaju. No, pitanje je da li Palestinci imaju volje i sposobnosti da to urade. Mislim da postoje jaki razlozi da povjerujemo da nijedno od toga nemaju. Stoga je njihova sposobnost da se drže primirja ograničena. Izrael s druge strane, iskreno rečeno, nije pokazao previše interesovanja za primirje. Vlada Abu Alahha i Arafat su nedavno ponudili primirje, koje je Izrael odmah odbio.

Hamas i islamski džihad su veoma popularne organizacije i svakim danom one postaju sve popularnije, te bi nastojenja da se ona obuzdaju dovela do rizika građanskog rata. Stoga su palestinski lideri veoma nevoljni da idu tako daleko, kaže Judy Barsalou iz američkog instituta za mir, čije je sjedište u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG