Linkovi

Evropske reakcije na zasjedanje Generalne Skupštine UN-a i susrete državnika - 2003-09-24


Na zbivanja u New Yorku prvi su sa europske strane oceana, po pravilu, reagirali mediji-

Mnogi od njih su se, nakon zvaničnih istupa američkog predsjednika Busha i francuskog Chiraca, zapitali: da li je riječ o savezicima ili suparnicima?

Nakon njihovog jučerašnjeg susreta, današnja francuska štampa kaže:" Chirac brani Ujedinjene narode od Busha", naslov je iz Le Monda. List tvrdi da su govori dojice lidera pred generalnom skupštinom pokazali da razlike izmedju Francuske i Ameike oko Iraka i uloge UN u njemu, ostaju nepromijenjene".

Prema francuskoj štampi, Chirac je sam sebe predstavio u New Yorku kao "šampion borbe za vladavinu medjunarodnog prava", dok se Bush prošetao kao "gospodar globalne anti-terorističke kampanje". Prvi je, bilježi štampa, Busha za govor pred Generalnom skupštinom, nagradio čak i mlakim aplauzom", dok je američki predsjednik Chiraca nije udostojio ni svoga prisustva zasjedanju.

Za International Herald Tribune većina rečenog pred Generalnom skupštinom UN je pokazalo kako duboke razlike oko Iraka i dalje postoje, kao što i londonski Guardian tvrdi da su u New Yorku ponovo "otvorene transatlantdske rane". Pomalo zlurado, Guardian komentira kako je najveći potencijalni gubitnik u ovom sporu američki predsjednik, kojem, od kako je zatražio dodatnih 87 milijardi dolara za iračke operacije, naglo pada popularnost na domaćoj sceni.

Sa druge strane, sa izvjesnim olakšanjem je dočekano otopoljavanje odnosa na relaciji Washington- Berlin, o čemu europski mediji izvještavaju kao o kraju 16 mjeseci duge "rovovske borbe" i suprotstavljenih gledišta.

Svi bilježe da je njemački kancelar Gerhard Schroeder, odgovarajući na poziv predsjednika Busha da se prevazidju nesuglasice, pored ostalog ponudio trening iračkim policajcima i pomoć u rekonstrukciji uništene infrastrukture. Naravno, i dalje bez mogućnosti slanja njemačkih trupa u Irak. I to je bilo dovoljno europskim analitičarima da ustvrde kako, uslovno rečeno, "pomirenje" Busha i Schroedera, predstavlja korak naprijed u odnosima Washingtona i Berlina.

Vijesti o pomirenju prenose gotovo svi europski mediji, dok štampa, kasneći u reakciji, donosi danas tek nagovještaje onoga što se dogadjalo u sjedištu svjetske organizacije.

Njemački "Suddeutsche Zeitung" kaže kako je pomirljiva izjava predsjednika Busha pred njegov sastanak sa kancelarom Schroederom o tome da su se Nijemci protivili ratu, pošto su u suštini pacifisti, bila tek još jedna ilustracija potpunog nerazumjevanja koje vlada izmedju dvije strane.

"Nijemci vec dugo nisu pacifisti, ako su to ikada i bili. Dokaz toga je prisustvo Bundeswera na Balkanu i u Avganistanu", piše ovaj list i podsjeća kako je "Berlin odbio da udje u rat protiv Iraka zato što je mislio da je to nepotrebno".

"Die Welt", medjutim, smatra da je Bushov opis Nijemaca kao pacifista "pun simpatija i ljubazan" i tvrdi kako je "šteta što takve riječi nisu korištene prije rata u Iraku, jer u tom slučaju bi trans atlantski odnosi bili poštedjeni golemih muka".

XS
SM
MD
LG