Linkovi

Annan: Osvojiti srca i misli ljudi - 2003-09-23


Uoči godišnjeg zasjedanja Generalne Skupštine UN-a, jučer je u New Yorku održana jednodnevna medjunarodna konferencija o terorizmu pod nazivom - Protiv terorizma za čovječanstvo. Na konferenciji je uz Generalnog sekretara UN-a učestvovalo oko 20 šefova država, dok je Sjedinjene Države predstavljao predsjedavajući senatskoga odbora za medjunarodne odnose.

Svjetski lideri su pozvali na rat protiv terorizma koji će ići izvan borbe protiv extremista, te su upozorili da taktike kao što su tortura, ubistva i smrt civila u incidentima nose rizik jačanja militanata.

Generalni sekretar UN-a Kofi Annan je rekao da vojne snage same nisu dovoljne da se bore protiv terorizma, te je od svjetskih lidera zatražio da ukažu na korjene terorizma. Gospodin Annan je rekao da nije dovoljno boriti se protiv terorista nego da se u toj borbi moraju osvojiti srca i misli.

Blizu 20 šefova država, ili vlada, medju kojima afganistanski predsjednik Hamid Karzai i francuski predsjednik Jacques Chirac učestvovali su u radu konferencije.

Sjedinjene Države je predstavljao senator Richard Lugar, predsjednik Senatskog Komiteta za medjunarodne odnose, koji je naglasio da svjetski prioritet mora biti sprječavanje militanata da se dokopaju nuklearnog, biloškog ili kemijskog oružja koje bi mogli koristiti za samoubilačke napade. Senator Lugar je predstavljao Sjedinjene Države.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharaf je održao emocionalni govor o ulozi svoje zemlje u borbi protiv terorizma i odrazu na muslimane, koji, rekao je pakistanski predsjednik, imaju sve jače izražen osjećaj da se Islam kao religija nalazi pod napadom. Gospodin Musharaf je rekao da je nakon 11 septembra 2001 terorizam izjednačen sa al-Qaidom, što je prošireno na Islam. On je to nazvao vještačkim i opasnim povezivanjem.

Ideja o održavanju ove jednodnevne konferencije Borba protiv terorizma za čovječanstvo, došla je od norveškog premijera Kjell Magne Bondevika i dobitnika Nobelove nagrade za mir, Elie Wiesela, koji je preživio Holocoust.

U nastojanjima da se istraže korijeni terorizma, učesnicima je podjeljen i nedavni izvještaj konferencije o borbi protiv terorizma održane u Oslu u Norveškoj.

U njemu se ukazuje na nekoliko faktora koji prouzrokuju terorizam, medju kojima su ubrzana modernizacija, diskriminacija, kulturno nasilje i ekstremne ideologije, kako religijske tako i svjetovne.

Izvještaj iz Osla, suprotno raširenom vjerovanju, ukazuje da postoji samo slaba i posredna veza izmedju siromaštva i terorizma. Mnogi od šefova država prisutnih na konferenciji o terorizmu u New Yorku nisu se složili sa definicijom terorizma, posebno kada je riječ o Izraelsko-palestinskim sukobima i Indijsko-Pakistanskoj borbi oko Kašmira.

Palestinski predsjednik Pervez Musharaf je medjunarodnu zajednicu pozvao da precizno definira terorizam.

XS
SM
MD
LG