Linkovi

Otvoren Nacionalni arhiv u Washingtonu - 2003-09-19


Richard Judson, menadžer projekta, kaže da je rad na dokumentima bio životna šansa.

”Ovo su dokumenti na kojima se zasniva zemlja, naš sistem vlade se zasniva na ovim dokumentima. Stoga je ovaj projekat zaista bio izvanredna šansa, kaže gospodin Judson.“

Nakon što su 50 godina bili izloženi u Nacionalnom arhivu, dokumenti su prije dvije godine uklonjeni i pažljivo izvađeni iz svojih originalnih vitrina. Razlog je bio što se staklo u starim vitrinama počelo lomiti. Strahovalo se da će se dokumenti oštetiti jer je staklo zapravo dodirivalo dokumenta.

Još uvijek moramo koristiti staklo kako bi se kroz njega mogli gledati dokumenti, ali sada imamo titanijumski okvir koji je prevučen niklom i 24 karatnim zlatom, akže gospodin Judson.

Sada staklo više ne dodiruje dokumenta i ovi dokumenti slobode sada izgledaju kao da lebde u svojim vitrinama. Hermetičko zatvaranje vitrina sada može trajati narednih 10 hiljada godina.

Projekat je koštao oko 4 miliona dolara, kaže John Carlin, arhivar Sjedinjenih Država, i dodaje da ne morate doću u nacionalni arhiv da vidite dokumenta--njih može vidjeti svatko putem kompjutera.

”Postoje demokracije koje tek izrastaju i koje bi bile zainteresirane vidjeti šta se ovdje dešava. Zahvaljujući internetu, ne morate putovati do Washigntona.“

Dokumenti slobode su već izloženi u svojim novim i modernijim vitrinama. Sutra, nacionalni arhivi otvaraju svoja vrata i publici.

Ovo je dom dokumentima koji su uspostavili ono što Amerika zapravo jeste, kaže Tom Wheeler, predsjednik Fondacije nacionalnih arhiva, dodajući da posao fondacije nije samo izložiti ova istorijska dokumenta, već oživjeti ih obrazujući javnost.

U ovo doba naredne godine, nacionalni arhiv će otvoriti i javni trezor, koji sadrži stranice i stranice dokumenata koje su do sada bile zaključane i daleko od očiju javnosti, na primjer dokumenta o građanskom ratu, dokumenta koja su pomogla da se ispriča američka priča.

XS
SM
MD
LG