Linkovi

Matthew Hodes: Sjećanje na Camp David - 2003-09-17


M. HODES: Prije 25 godina, možda godinu dana i prije toga, je završena istorijska posjeta Anwara Sadata Jerusalemu. U tom momentu je postojao jedan veliki podsticaj ka miru između Egipćana i Izraelaca. Ali u periodu od jeseni 1977 do 1978, razgovori su se odužili i postali su teži. Predsjednik Carter je tu vidio priliku da pokuša dovesti strane za isti stol kako bi zauvijek riješile pitanja između Egipćana i Izraelaca.

VOA: I Anwar Sadat je ubijen nedugo nakon Camp Davida, je li tako?

M. HODES: Da, tako je.

VOA: Njegova ostavština je također ostavština jednog od graditelja mira.

M. HODES: Mislim da to u velikoj mjeri ima veze s istorijskom posjetom Jerusalemu i njegovom voljom da u Camp Davidu sjedne s predsjednikom Carterom i započne razradu detalja o onome što je nakon toga postao sporazum iz Camp Davida.

VOA: Pretpostavljam da se svi vi koji ste bili u centru Carter, prisjetite toga s izvjesnom nevjericom zbog onoga što se dešava i što će se vjerovatno i dalje dešavati--stalna napetost?

M. HODES: Situacija je dosta tužna. Interesantno je spomenuti da su i tada, 1978, postojali razgovori o tome šta će se desiti na Zapadnoj obali i Gazi. Dio pripremnog materijala kojeg je predsjednik Carter koristio spremajući se za Camp David je govorio o sveobuhvatnijem rješenju, uključujući i interese Palestinaca. Vidjeti da se s tim pitanjim i danas suočavamo je zaista uznemirujuće, kaže na kraju Matthew Hodes, direktor programa za miroljubivo rješavanje sukoba pri centru Carter.

XS
SM
MD
LG