Linkovi

Najbrže rastuća epidemija AIDS-a u svijetu - 2003-09-16


Sada se uhvatite u koštac sa AIDS-om na području Istočne Evrope i Centralne Azije i izbjegnite ogromne ekonomske troškove kasnije, pozvali su danas u Washingtonu zvaničnici Svjetske banke zaduženi za program borbe protiv AIDS-a na ovom području. Tim povodom je javnosti prezentiran najnoviji izvještaj Svjetske banke pod imenom Spriječavanje izbijanja krize AIDS-a u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji.

Procjenjuje se da preko 1.2 miliona ljudi živi sa virusom AIDS-a u 28 zemalja u regionu istočne Evrope i centralne Azije. Za ovu regiju zvaničnici Svjetske banke kažu da ima najveću stopu rasta zaraženih i oboljelih od AIDS-a. Novi slučajevi AIDS-a se pojavljuju brže nego u bilo kojem drugom regionu, uz sve veću prisutnost korištenja droga intravenozno, prenošenja seksualnim kontaktima i pojavom tuberkoloze.

Olusoji Adeyi, šef ljekarskog tima programa za borbu protiv AIDS-a svjetske banke za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju danas je zajedno sa kolegama Anett Dixon , direktorom za regionalne operacije banke i Debrework Zewdie, koordinatorom za borbu protiv AIDS-a, govoreći o ovom problemu na području istočne Evrope kazao:

Adeyi ; Po našem mišljenju, odašiljemo jednostavnu poruku, radi se o ozbiljnom i sve većem problemu AIDS-a u regionu.Situacija je različita u različitim zemljama, ali ima potencijal da preraste u istinski lošu situaciju u mnogim zemljama. Nepostojanje djelotvorne akcije u brojnim zemljama će rezultirati katastrofalnom krizom AIDS-a, što ima ozbiljne posljedice za zdravlje i cjelokupan ekonomski razvoj, i što može uzrokovati destrukciju u društvu.-upozorio je gospodin Adeyi danas u Washingtonu.

Ključno je identificirati one koji su najranjiviji, one koji su u u grupi najvećeg rizika koji šire virus ili koji su pogođeni virusom HIV-a. Ključni faktori sprječavanja širenja AIDS-a su zaštita zaliha krvi, hvatanje u koštac sa problemom narkomana koji intravenozno koriste droge, razvoj programa zaštite od prenosa virusa HIV-a između onih koji pružaju seksualne usluge i njihovih klijenata, kao i intevenirati u slučaju oboljelih i zaraženih među zatvorenicima u zatrvorima i bivšim zatvorenicima, koji su najviše pogođeni AIDS-om u ovom regionu.

Na pitanje koliko je ovaj problem izražen u BiH, gospodin Adeyi kaže:

Adeyi: BiH ima, prema zvaničnim podacima jednu od najmanjih stopa zaraženosti AIDS-om, ponavljam to je informacija data na osnovu zvaničnih podataka. Kada pogledate lokaciju na kojoj je smještena Bih, ona ima određenih strukturalnih ranjivosti. Radi se o tome da je ona stjecište puteva koji se koriste za transport, ima istoriju raseljenih osoba i sukoba, nije u potpunosti imuna na transport droga u regionu.

Također imamo informacije , a to smo spomenuli i u izvještaju, da su neki od osoblja međunarodne zajednice stacionirani u Bih omiljeni klijenti onih koji pružaju seksualne usluge. Kada sve to objedinimo dolazimo do sljedećeg: u ovom trenutku, izviješteni brojevi su mali,ali to nije razlog za čestitanje. BiH , zemlja u kojoj sam radio pet godina i čiji sam počasni građanin, ima mogućnost da postavi na noge snažan sistem nadgledanja AIDS-a, da bolje razumije i prati dinamiku razvoja epidemije AIDS-a i na mjesto postavi program zaštite od AIDS-a ,kako bi brojevi ostali mali. Drago mi je što se vlast BIH suočava sa ovim problemom, svjetska banka je, moram reći, na umjeren način pomogla neka nastojanja kroz osnovne programe za poboljšanje javnog zdravstva.

Ljekar koji trenutno vodi većinu ovih poslova ,dr Bakir Nakaš, je dinamičan ljekar i moj stari prijatelj. Mislim da se na terenu nalaze svi elementi koji su potrebni vladi kako bi se uhvatila u koštac sa ovim problemom. Sada kada ovo govorim moj kolega se nalazi na području Jugoistočne Evrope kako bi razradio detaljniju studiju, a među tim zemljama je i BiH.

Autori izvještaja pozivaju lidere ovih zemalja da se aktivnije uključe u borbu protiv AIDS-a jer ih smatraju ključem za rješenje ovog problema.Oni su također pozvali na pružanje boljih zdravstvenih usluga za one koji su inficirani virusom HIV ,ali i kontrolu dvostruke epidemije AIDS-a i tuberkoloze.

XS
SM
MD
LG