Linkovi

Ograda oko svetog grada - 2003-09-16


Izgradnja sigurnosne ograde duž Zapadne Obale je politički kontroverzna od trenutka kada je to lani predložila izraelska vlada. U biti bi to bio dijelom zid, a drugim dijelom ograda što bi se protezalo na oko 245 kilometara odvajajući Zapadnnu Obalu od Izraela.

Plašeći se medjunarodnih reakcija izraelska vlada nije predložila izgradnju zida oko Jerusalema, ali nakon što je napad u autobusu u Jerusalemu ubio 21 osobu, sve se promijenilo.

U izraelskim medijima je prošle sedmice izvješteno da je premijer Ariel Sharon dao tajni nalog da se započne sa izgradnjom sigurnosne ograde oko Jerusalema. Novinar Glasa Amerike, Jef Swicord izvještava iz sela Abudese, u blizini Jerusalema.

Ovo je tipičan jutarnji odlazak na posao Palestinaca koji žive u Istočnom Jerusalemu, a rade na Zapadnoj Obali. Ovo je dio kontroverzne ograde, ili zida kojeg izraelska vlada podiže oko Zapadne Obale. Khalil Tafaalji je direktor Agencije Orient House, koja se bavi izradom mapa i istraživanjem, a bio je tehnički savjetnik u mirovnim pregovorima u Camp Davidu.

Khalil Tafaalji: Ovaj čovjek, svoj dom ima ovdje. Sada, da bi došao do svog radnog mjesta on nekako treba da preskoči na drugu stranu.

Duž ovog zida je nova općinska granica izmedju Zapadne Obale i Jerusalema. Na oko kilometar dalje postoji kontrolni punkt. Preskakanje preko ograde i prelazak granice ovom mjestu je ilegalan. Ukoliko ih uhvate izraleski vojnici mogu završiti u zatvoru ili čak biti ubijeni.

Khalil Tafaalji: Evo vidite zid koji se gradi i vidite palestinske kuće i njihovu zemlju, koja je uglavnom obradivo zemljište.

Prije nedavnog bombaškog napada u autobusu u Jerusalemu, izraelska vlada je odlučila da je izgradnja ograde oko Jerusalema previše kontroverzna, ali sada vjeruju da je ključna za sigurnost. Daniel Seaman je glasnogovornik premijera Ariela Sharona.

”Očito, Palestinci ne vole ogradu jer za njih je to uklanjanje strategijske prednosti u odnosu na Izrael, sposobnosti da napadnu na naše stanovništvo i kreiraju teror, što je, kako oni vjeruju, način da se oslabi Izraelska odlučnost i iznudi od nas više ustupaka u mirovnom procesu. To se neće dogoditi iz dva razloga. Prvo, oni neće biti u stanju uništiti riješenost izraelskog naroda, i drugo, ograda će biti podignuta. Oni trebaju naći druge puteve, miroljubive puteve postizanja sporazuma sa Izraelom.“

Ali to Palestinci vide drukčije. Kaled Al Azze je član Palestinskog nacionalnog kongresa. On kaže, da je u pitanju sigurnost oni bi ogradu podizali na izraelskoj, a ne na palestinskoj zemlji. On kaže da postavljanje ograde povećava izraelsku zemlju unutar Jerusalema za 10 posto, i u isto vrijeme smanjuje palestinsko stanovništvo unutar granica grada Jerusalema.

Kaled al-Azze, Palestinski nacionalni kongres: Ovo je palestinska zemlja i Izraelci u toj namjeri žele odsjeći grad Jerusalem, granice Jerusalema od Zapadne Obale. I zbog onoga što oni sada rade mi ćemo izgubiti najmanje 20 kilometara. Ova će ograda ići sve dolje do Bethlehema. To znači da ćemo mi u potpunosti biti izolovani od naše unutrašnjosti.

Gospodin Azze kaže da je izgradnja zida na ovom mjestu i kršenje prethodnih Izraelsko-Palestinskih sporazuma.

Kaled al-Azze, Palestinski nacionalni kongres: Kao što znate o Jerusalemu se takodjer treba postići dogovor i prema sporazumima Izrael ne bi trebao praviti nikakve promjene u infrastrukturi i na tlu u ovom području koje je predmet pregovora.

Daniel Seamen, glasnogovornik Ariela Sharona: Nije baš tako. Ja razumijem da Palestinci komentiraju na taj način. Ali ograda se može ukloniti. One mogu biti podignute i mogu na isti način biti uklonjene. Život može biti obnovljen. I naš glavni cilj trenutno je da postavimo ogradu i spriječimo teroriste da ulaze u Izrael, kako bi sačuvali živote. Sada mi ne možemo napredovati u drugim aspektima mape puta ili u mirovnom procesu sa Palestincima dok nasilje ne prestane. Jedino kada nasilje prestane mi možemo početi govoriti o diplomatskoj, ili političkoj budućnosti i postizanju sporazuma sa njima.

Musa abu Helal: Ja imam 50 dunuma zemlje sa druge strane ograde koju oni podižu, a moja kuća je sa ove strane.

Ograda koja se podiže ovdje u selu Abudese će razdvojiti gradske stanovnike kao što je Musa abu Helal od njihovog poljoprivrednog zemljišta sa druge strane brda.

Musa abu Helal: Ograda je tačno ispred moje kuće i ja ne mogu ići u polje gdje su moje masline i drugi zasadi.

Daniel Seaman, glasnogovornik Ariela Sharona: Premijer Sharon je obećao predsjedniku Bushu da ćemo u mjeri u kojoj je moguće uzeti u obzir potrebe ljudi. I ako treba da pomjerimo ogradu kako bi polje ovog čovjeka bilo uz njegovu kuću, mi ćemo to uraditi. Ali, svaki kilometar ograde vjerujem da će nas koštati nekoliko miliona dolara. Mi pokušavamo biti obzirni koliko možemo, ali dolazi se do tačke kada je ekonomski momenat jako važan. I kao što se kaže - Problem nije ograda nego odbrana. Odbrana naših stanovnika.

XS
SM
MD
LG