Linkovi

Američki plan za obnovu Iraka - 2003-09-12


Sjedinjene države imaju iskustvo u izgradnji ratom razrušenih zemalja. Nakon drugog svjetskog rata, Sjedinjene države su dale svoje resurse potrebne da se pomogne Njemačkoj i Japanu da uspostave demokrateske vlade i tržišne ekonomije. Sjedinjene države i njeni saveznici žele isto uraditi i za Irak, rekao je predsjednik Bush:

Taj napor u NJemačkoj i Japanu se mnogo puta isplatio tokom tri generacije prijateljstva i mira. Amerika danas prihvata izazov pružanja pomoći Iraku u istom tom duhu, za njihovo i naše dobro.

Prvi korak je uništiti teroriste. Nakon okončanja većih borbenih dejstava u Iraku, Sjedinjene države i koalicione snage su zaplijenile mnogobrojna skladišta oružja i municije. Na stotine lojalista Sadama Huseina i terorista je uhapšeno ili ubijeno. Od 55 najtraženijih bivših iračkih lidera, 42 su sada mrtvi ili u pritvoru. Poruka je jasna, rekao je predjsednik Bush:

Bilo ko ko nastoji nanijeti štetu vojnicima može znati da se naši vojnici nalaze u potrazi za njima.

Krajnji cilj je ponovno uspostaviti suverenitet iračkom narodu. Više od 39% gradova i mjesta u Iraku imaju funkcionirajuće lokalne vlade. Novo iračko upravno vijeće sačinjava 25 lidera koji predstavljaju raznoliko iračko društvo- muslimane, kršćane, šiite, sunite, kurde i turkmene. Sljedeći korak ka samovladi će biti sastavljanje ustava. Kada bude napisan, ustav će biti podijeljen iračkom narodu koji će o njemu raspravljati. Svi odrasli Iračani će imati šansu da glasaju za ili protiv njega. Nakon što se ustav odobri, zakazaće se izbori. Kako je rekao predsjednik Bush: uz pomoć koalicije, irački narod mora na sebe preuzeti odgovornosti slobodnog naroda i osigurati blagoslove vlastite slobode.

XS
SM
MD
LG