Linkovi

Ramalla: Palestinci će braniti Arafata svojim životima - 2003-09-12


U medjuvremenu je jutros izraelska policija izvršila raciju na prateće objekte uz džamijue al-Aqsa u Jerusalemu, nakon što su Palestinci, razbješnjeni izraelskim prijetnjama protiv Yassera Arafata, počeli bacati kamenje na Židove koji su se molili na Zidu Plača.

Nasilje je izbilo nakon što je sinoć izraelsk avlada odlučila da, kako su kazali, “uklone“ Yasera Arafata nazivajući ga direktnom preprekom miru na Srednjem Istoku.

Najnovije slike prikazuju gospodina Arafata uz pratnju brojnih Palestinaca , kako ga ispraćaju iz njegovog sjedišta u Ramalli. Palestinski ministar va jskih poslova Nabil Shaath je odluku izraelske vlade opisao ” zločinačkom, dodajući kako gospodin Arafat ima i domaću i medjunarodnu podršku.

SHAAT: Ono što je ta zločinačka odluka koju je donio izraelski kabinet, učinila, izvan svakih je očekivanja. Arafat uživa spontanu podršku palestinskog naroda. Postoji i spontana podrška medjunarodne zajednice; ali upravo dok ovo govorimo, izraelska policija puca na naše vjernike u džamiji Al Aqsa. To je vrlo opasna situacija. Eto, opet je gospodin Sharon u centru sukoba u džamiji al-Aqsa, kao što je bio kada je izapočeo ovu Intifadu, sve ove sukobe, i okončao mirovni proces. Ovo je vrlo opasna situacija.

Prije tri godine izbio je novi palestinski ustanak nakon što je tadašnji vodja izraelske opozicije - Ariel Sharon, posjetio područje dzžamije al-Aqsa, inače trećeg po svetosti vjerskog objekta za Muslimane. ..Nazivajući Yasera Arafata preprekom miru, ali istodobno pod američkim pritiskom da palestinskog predsjednika ne protjeraju u egzil, izraelski zvaničnici iz ministarstva sigurnosti su kazali da će palestinskog lidera ukloniti , i to na način koji će nešto kasnije biti odredjen. Takva terminologija medjutim, otvorenom ostavlja i mogućnost Arafatovog ubojstva, za što izraelski mediji tvrde da je i bio prijedlog izraelskog ministra obrane Shaula Mofaza, što je medjutim kao mogućnost premijer Sharon blokirao.

Tijekom sastanka s američkim ambasadorom u Izraelu Dan Kurtzerom, izraelski ministar obrane je rekao:

MOFAZ: Mislim da je Izrael u prošlosti napravio povijesnu grešku , što nije donio odluku o Arafatovom uklanjanju i proveo je. No ta je odluka donesena sada jer Arafat predstavlja prepreku svakom napretku u mirovnom sporazumu.

Američki ambasador u Izraelu, Dan Kurtzer sa svoje strane kaže:

KURTZER: Sjedinjene države su apsolutno čvrste u svojoj podršci Izraelskom pravu na samo-obranu, i stoje na strani Izraela u ovim teškim vremenima. To je i danas slučaj. Predsjednik Bush je još jednom to ponovio prije neki dan, govoreći o pukoj potreni da se vodi borba protiv terorizma. Naš se pristup nije promijenio , mi i dalje želimo vidjeti predsjednnikovu viziju od 24. juna dvije hiljadite - ostvarenu. Da bi se to i dogodilo, morapostojati jako i kredibilno palestinsko vodjstvo, mora postojati palestinska odluka proti terorizma i akcija u tom smsilu. Ovo je kamen temeljac naše politike prema srednjem istoku.

Izvori bliski izraelskoj vladi govore o tome da je vlada već zatražila od vojske da osvježi već postojeće planove da se Arafat protjera, ali ne odmah.

Inače, nakon objavljene izraelske odluke, sinoć se masa okpila oko Arafatovog sjedišta u Ramalli kako bi ga, prema vlastitim riječima, branili svojim životima. Brigada Mučenika al Aqse, militantna grupa koja se povezuje s Arafatovim al Fatahom, je saopćila kako će u takvom slučaju napadati Izraelce svugdje, unutar Izraela i na okupiranim teritorijama.

Govoreći danas u Ženevi, i generalni tajnik UN-a Kofi Annan je rekao da Arafatovo protjerivanje ne bi bilo mudra odluka. Evropska Unija je saopćila da bi istjerivanje Yasera Arafata bila grozna greška, dodajući kako će Unija u tom slučaju nastaviti održavati kontakte s gospodinom Arafatom.

Nakon sinoćnje izraelske odluke, novi mandatar palestinske vlade Ahmed Qurie je obustavio svoje napore da formira kabinet.

XS
SM
MD
LG