Linkovi

Hitchner: BiH naviknuta na nesposobnost - 2003-08-29


Vrijeme je da se Bosna i Hercegovina odmakne korak dalje od Daytona, uvjeren je Robert Hitchner, predsjedavajući Dayton Peace Accords Projekta. On tvrdi da je za posustalost Bosne glavni krivac Dayton, čija ograničenja su sve više kočnica, a sve manje trajno rješenje za zemlju.

Osam godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, Bosna još uvijek ne funkcionira kao puna demokracija, tvrdi Hitchner, ukazujući da se progres zemlje ogleda prije svega u eliminiranju mogućnosti povratka nasilju, a druge strane, još uvijek ozbiljna politička nestabilnost, ekonomska i socijalna slabost, glavni su razlozi nastavku medjunarodne uprave nad zemljom, uobličene u funkciji visokog predstavnika.

Dok se sve češće za bosanske prilike i "naviknutost na nesposobnost" domaćih snaga, optužuje, kako se kaže, "neo-kolonijalna" uprava Visokog predstavnika, Paddy Ashdowna, on odgovara kontra-argumentima: balastom koji su zemlji nametnuli nefunikcionalni politički sistem, slabe institucije i stalna prijetnja kriminala i korupcije.

Medjutim, prema autorskom članku Roberta Hitchnera, koji objavljuje europsko izdanje The Wall Street Journal, stvarni bosanskohercegovački problem je Daytonski mirovni sporazum. Jednostavno, kaže Hitchener, niko nije voljan priznati da je u okrilju Daytona stvoren takav politički sistem koji zemlju čini apsolutno nemogućom za kontrolu i upravljanje bez stalno prisutne medjunarodne pomoći. Dva decentralizirana i vještačka entiteta žive za sebe, a jedna od posljedica besmislene usitnjenosti vlasti je i činjenica da u zemlji trenutno radi oko 100 ministarstava različite namjene i nivoa.

Iako priznaje da u vrijeme nastajanja Daytona, 1995. godine, nije na stolu bilo bolje opcije, autor članka trvdi da se se medjunarodna zajednica, ni osam godina po njegovom nastajanju, nije suočila sa činjenicom da tadašnji mirovni sporazum nije trajno rješenje za Bosnu i Hercegovinu.

Šta činiti? Odgovor je u kretanju dalje od rješenja koja je tada ponudio Dayton. Predlaže se da bosanskohercegovački lideri, zajedno sa medjunarodnom zajednicom, otpočnu već 2004. godine rad na novom ustavu, konvencijom koja bi u ustav ugradila postavke stvarne demokracije i političkog sistema, sposobnog da za zemlju učini ono što Dayton nikada ne bi bio u stanju- uvede je u europske integrativne procese.

Pored toga, dalo bi to za sada nepostojeći odgovor na pitanje za medjunarodnu zajednicu: Kako okončati protektorat nad Bosnom?

Od Visokog predstavnika se očekuje da načini prvi korak i otpočne rad konvencije, a novi ustav bi mogao biti ratificiran već početkom 2005, deset godina nakon Daytona.

Iako svjestan da je mnogo protivnika uspostavi novog ustava, Robert Hitchner konstatira da je sve manje onih koji su zadovoljni daytonskim rješenjima. Za njega, novi državni ustav je jedini mehanizam sposoban da stanovnicima Bosne uspostavi demokratsku vlast kakvu zaslužuju.

XS
SM
MD
LG