Linkovi

Pokušaji krijumčarenja zabranjenih predmeta na avione se nastavljaju - 2003-08-28


Predstavnici službe sigurnosti na američkim aerodromima su zaplijenili na milione zabranjenih predmeta nakon što su, poslije 11 septembra 2001, pooštrene mjere sigurnosti.

Usprkos oštrijim pravilima o tome šta se sve može ili ne može unijeti u avion, osobe koje pregledaju prtljag na aerodromima pronalaze alarmantan broj opasnog oružja zamaskiranog i skrivenog na razne načine, koji se krijumčari na avione.

Odjel za sigurnost saobraćaja je zadužen za sigurnost na aerodromima. Bill Hall, direktor odjela, kaže da krijumčari pronalaze nove načine kako bi kroz kontrolne tačke pronijeli zabranjene predmete. On ipak naglašava da su u najvećem broju slučajeva otkriveni zabranjeni predmeti u intenzivnijem pregledu osoba i prtljaga.

Otkako je odjel za sigurnost saobraćaja preuzeo odgovornost na aerodromima u februaru 2002, pronađeno je više od sedam i pol miliona zabranjenih predmeta. Taj broj uključuje gotovo hiljadu i 500 komada vatrenog oružja, gotovo 2 miliona noževa, i što je najzabrinjavajuće, gotovo 50 hiljada rezača kartona, kojima su se koristili otmičari 11 septembra, kaže gospodin Hall.

Vlasti su iznenađene time koliko je sakrivenih predmeta koje putnici svjesno nastoje provući kroz mašine, kao što su žileti sakriveni u tenisicama, pištolj zalijepljen za jednu stranu bušilice. Pronađeni su zatim kaiševi čije su kopče napravljene kao noževi, te štapovi u kojima su sakriveni mačevi. Oni su također pronašli noževe u obliku ruža za usne, umjetnu nogu izbušenu kako bi u nju stao bajonet, dok su prošlog mjeseca pronašli jedno 10-godišnje dijete koje je nosilo plišanog medvjedića u kojem je bio sakriven pištolj.

Međutim još alarmantniji je broj zabranjenih predmeta koje putnici nesvjesno unose u avione, kao što su prazne čaure od metka u obliku privjeska za ključeve ili bočica parfema u obliku granate.

Za parfem koji liči na granatu možete reći da je bezopasan i on jeste bezopasan, ali ipak nije toliko bezopasan ako ga neko unese u avion, podigne i kaže Imam granatu. Da li znate da je ovdje unutra parfem--ja ne, kaže Bill Hall.

On dodaje da se među ostalim nadjenim predmetima nalaze upaljač za cigarete koji se zaista upali, no ako se pritisne drugo dugme, on postaje mali nož.

Odjel za sigurnost saobraćaja podsjeća putnike da se trebaju povinovati procedurama na aerodromima i saznati šta je dozvoljeno da se unese u avion. Neki od predmeta kao što su sportska oprema, boce s aerosolom, i ručni noževi mogu biti dozvoljeni u prtljagu koji se predaje, ali ne i u onome koji se unosi u avion. Putnici se pozivaju da na aerodrome dođu ranije kako bi mogli predati prtljag i elektronske aparate, kao što su kompjuteri, prenosni organizatori i mobilni telefoni, pripremiti za inspekciju. I ako imate ikakvu sumnju oko toga koji se predmeti mogu unijeti u avion, nazovite avio-kompaniju ili ih jednostavno ostavite kod kuće.

XS
SM
MD
LG