Linkovi

Brussels: Barbarski čin protiv onih koji pomažu - 2003-08-19


Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je odudio napad kao bešćutan, rekavši da se mjere sigurnosti u zemlji moraju ponovno razmotriti. Francuski predsjednik Jacques Chirac je pohvalio gospodina de Mella koji je ubijen u tom napadu, nazvavši njegov rad inteligentnim i hrabrim. Rusija je napad opisala kao barbarski čin koji za cilj ima potkopati mirovni proces, saopćivši da međunarodna zajednica mora biti više uključena u pružanju pomoći ponovnoj uspostavi reda u Iraku. Izrael, Italija i Japan su također osudili napad.

I Lideri Evropske unije i NATO saveza su izrazili šokiranost, U prvim reakcijama na eksploziju bombe u sjedistu UN u Bagdadu. Najviši europski zvaničnici izražavaju šokiranost, zaprepaštenje i osudu. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost, Javier Solana kaže da je "duboko šokiran činom vrijednim prezira", koji smatra napadom na graditelje iračke budućnosti, kao i napadom na opredjeljenje medjunarodne zajednice da podrži rekonstrukciju Iaka na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti. " Na najsnažniji mogući način osudjujem kukavički napad na prostorije UN u Bagdadu", oglasio se se zamjenik genelarnog sekretara NATO, ambasador Alessandro Minuto Rizzo, tvrdeći da je riječ o " varvarskom činu", usmjerenom protiv medjunarodne institucije angažirane na pomoći iračnom narodu.

Osudi bombaškog napada na sjedište UN u Bagdadu pridružio se i generalni sekretar OSCE a, Jan Kubis, koji iskazuje " krajnju zaprepaštenost bezumnim i kukavičkim terorističkim aktom" kojem su mete bili ljudi sa misijom poboljšanja života Iračana.

XS
SM
MD
LG