Linkovi

Požaeri oko Mostara i u istočnoj Hercegovini - 2003-08-14


Nekoliko posljednjih dana brda oko Mostara zahvatili su veliki požari. Iako ljudskih žrtvava nema, niti šteta na stambenim objektima, ipak materijalna šteta je velika, jer su gorila područja pokrivena šumom. Kasno sinoć, na vanrednoj sjednici Vlada HNK je proglasila stanje elementarne nepogode.

Posljednja dva dana, zbog požara koji već danima bjesne u okolini Mostara, iz samog grada u pojedinim momentima nije moguće vidjeti okolna brda, a pepeo je dolijetao i do samog grada.

Prema informacijama iz vatrogasnih službi u oba dijela grada, većina požara je lokalizovana. Vatrogasci su, i pored temperatura koje se ovih dana u Mostaru kreću oko 40 stepeni Celzijusa, imali na desetine intervencija i u nekoliko navrata su uspjeli da spriječe da se vatra približi naseljima.

U momentu nastajanja ovog izvještaja, veće vatre gorjele su u nepristupačnim brdskim predjelima. Na nekima od njih, vatrogasci ukazuju i na mogućnost da se radi o miniranom području. Zbog svega, Vlada HNK na kasno sinoć održanoj vanrednoj sjednici proglasila je stanje elementarne nepogode.

Uprkos tome, u opoziciji smatraju kako je reakcija vlasti zakašnjela. Danas se na pres-konferenciji predstavnik SDP-a u Mostaru, Sead Đulić zapitao: Koliko je vremena trebalo da prodje i šta sve da izgori da bi se ta vlada sastala i barem održi sastanak.

Vlada HNK je na sinoćnjoj sjednici uz ostalo odlučila da se isplate plate svim vatrogascima koji su na kantonalnom budžetu. Pojavila se bojazan da će zapravo novac dobiti samo vatrogasne službe iz opština sa hrvatskom većinom. SDP je danas još jednom podsjetio kako na mostarskom području nema jedinstvene civilne zaštite ni vatrogasnih službi, nazvavši to stanjem haosa.

U trenutku kada oko grada gori mi još uvijek imamo nacionalne požare, rekao je Sead Đulić.

Za danas je najavljeno i djelovanje protivpožarnih helikoptera SFOR-a, a kantonalne vlasti poslali su zahtjev organima RS da pošalju dva helikoptera za protivpožadno djelovanje, jer – kako je saopšteno – letjelice Vojske Federacije nisu osposobljene da učestvuju u gašenju požara.

Zbog širenja više požara na području Istočne Hercegovine danas su na njihovom gašenju,pored vatrogasaca i mještana pojedinih opština,angažovani i pripadnici Vojske Republike Srpske uz pomoć specijalnih helikoptera za ove namjene.

Vojska Republike Srpske angažovala je danas dva namjenska helikoptera ratnog vazduhoplovstva za gašenje požara uopštini Bileća kao i jedinicu od 24 vojnika na gašenju požara u mjestu Duži kod Trebinja a u pripravnosti su jedinice iz Gacka. Saopštio je ovo danas portparol Ministarstva odbrane Republike Srpske, Branko Trkulja potvrđujući da je Vojska Republike Srpske dobila dozvolu od SFOR-a za ove aktivnosti.

Inače,u podnožju planine Bjelašnice u opštini Gacko gori oko 500 hektara niskog rastinja a u opasnosti je i oko tri hiljade hektara crnogorične šume pošto nepristupačan teren i gust dim otežavaju gašenje. Požar koji je izbio na Ponikvama iznad Gacka je lokalizovan.

Na području opštine Trebinje danas je zabilježeno pet požara od kojih su neki aktivni već više dana. Pored vatrogasaca požare gase i zaposleni u šumskom gazdinstvu Leotar te mještani a na pojedinim lokacijama, zbog nepristupačnosti terena, biće potebna i pomoć helikoptera.

I u rejonu sela Borovac u opštini Višegrad izgorio je hektar crnogorične šume a na lokalitetu sela Kozadre u opštini Rogatica lokalizovan je požar koji se već nekoliko puta aktivirao.

Recimo i to da je zabilježeno i više manjih požara širom Republike Srske u kojima, na sreću, osim materijalne štete nije bilo povrijeđenih.

Dodajmo da je danas u Republici Srpskoj bio najvreliji dan u ovoj godini a u Banjaluci je u 14 časova izmjerena temperatura od čak 40 stepeni celzijusa.

XS
SM
MD
LG