Linkovi

Kako zaštititi komercijalne avione od ručno lansiranih raketa? - 2003-08-08


Experti za sigurnost američke avijacije sprovode nove antiterorističke testove u više gradova u svijetu. Kako izvještava TV mreža ABC, oni pokušavaju ustanoviti da li se komercijalni avioni mogu odbraniti od ručno lansiranih protuavionskih raketa.

Dva puta u toku ovoga ljeta na aerodromu u Bagdadu na američke vojne transportne avione ispaljene su rakete zemlja-vazduh. Zahvaljujući anti-raketnoj tehnologiji poput ove, u oba napada rakete nisu pogodile svoj cilj. Ali general John Abizad, zapovjednik glavne komande je zabrinut da bi ovakvih napada moglo biti još.

Na pitanje novinara na press konferenciji u Pentagonu da li po njegovom mišljenju još uvijek postoji opasnost od sličnih napada general Abizaid je odgovorio -Svakako.

Američki stručnjaci rade na jačanju obezbjeđenja aerodroma u Bagdadu i Basri od raketnog napada. Sličan tim je poslat u Atinu, Istambul, Manilu i još sedam aerodroma u inostranstvu na koje slijeću američki avioni.

REP. JOH MICA, CHMN AVIATION SUBCOMMITEE SOT Prijetnja sa kojom se suočavamo veoma je ozbiljna. Do sada nisu uspjeli ali ne znam koliko ćemo sreće imati ubuduće, kaže John Mica predsjednik podkomiteta za avijaciju.

Još od pokušaja obaranja izraelskog aviona u Keniji u novembru mjesecu prošle godine, za koji je okrivljena al-Qaida, stalne patrole su uspostavljene na glavnim aerodromima u zemlji.

S obzirom na to da je teroristima na crnom tržištu dostupno, kako se vjeruje, na hiljade raketa koje se mogu lansirati iz ručnih lansera, Kongres traži da se učini više, da se počne koristiti tehnologija poput ovog sistema izraelske proizvodnje koji koristi infracrvene zrake za onesposaobljavanje raketa.

Opremanje svih 6.800 putničkih aviona u Sjedinjenim Državama tom opremom koštalo bi 10 milijardi dolara.

To košta ali pomislite kolika je cijena rušenja aviona raketom iz ručnog lansera. -kaže John Mica predsjedavajući potkomiseje za avio-saobraćaj, kaže John Mica.

Vlada proučava nekoliko anti-raketnih tehnologija ali se u skoroj budućnosti ne očekuje čak ni prototip sistema.

XS
SM
MD
LG