Linkovi

Kraj šestonedjeljnom prekidu vatre? - 2003-08-08


Palestinski militanti kažu da će smrtonosni upad Izraelske vojske u izbjeglički logor na Zapadnoj obali donijeti kraj šestonedjeljnom prekidu vatre.

Četvero palestinaca, uključujući dva člana militantne palestinske organizacije Hamas ubijeni su tokom današnjeg izraelskog upada u Nablus. Jedan izraelski vojnik, takodjer, je ubijen. Tokom racije izraelski vojnici su razmjenjivali vatru sa militantima, a zatim su digli u zrak zgradu, u kojoj je, prema tvrdnjama Izraela, bila i radionica bombi.

Oružano krilo Hamasa kaže da će se osvetiti za ovaj izraelski upad uprkos prekidu vatre kojeg su palestinske militantne grupe prihvatile krajem juna.

U medjuvremenu smo primili vijest da su borci Hezbollaha iz Libabnona pucali na Izrelske vojne položaje u spornom graničnom regionu. To je prvi takav napad u više od 6 mjeseci.

Svjedoci kažu da je Hezbollah raketama i mitraljeskom vatrom zasuo izraelske pozicije u regionu farmi Shebaa. Nema trenutnih izvještaja o žrtvama, a napad je usljedio manje od sedmicu dana nakon što je Hezbollah optužio Izrael za podmetanje bombe u automobil u Bejrutu kada je ubijen jedna od pripadnika te grupe.

XS
SM
MD
LG