Linkovi

Bez slobodne štampe u Tadžikistanu - 2003-08-05


Na desetine novinara ubijeno je tokom građanskog rata koji je Tadžikistanu trajao od 1992. do 1997. godine. Ovog mjeseca na jednom tažikistanskom sudu izrečena je kazna zatvora dvojici muškaraca koji su učestvovali u ubistvu dvojice novinara sredinom 90-ih godina.

Jedna delegacija Odbora za zaštitu novinara nedavno je posjetila Tadžikistan i tom prilikom pozvala vladu da nastavi istraživati slučajeve ubistva novinara i optuživati odgovorne.

Obje strane u sukobu - Narodni front i Ujedinjena tadžikistanska opozicija - na meti su imale novinare i svetile im se zbog njihovog izvještavanja. Narodni front koga predvodi predsjednik Inomali Rahmonov trenutno ima većinu u tadžikistanskoj vladi.

Nakon okončanja građanskog rata vlada Tadžikistana nastavila je ograničavati slobodu medija. U Dušanbeu, glavnom gradu, jedna jedina izdavačka kuća koju vodi država zadužena je za cenzuru kojoj podliježu publikacije prije njihovog objavljivanja.

Vlasti prijete novinarima i zlostavljaju ih u slučajevima da je objavljeni materijal protumačen i shvaćen kao kritičan po vladu. Čak i više, neprikladni i tegobni procesi za dobijanje dozvole za pokretanje i izdavanje informativnih medija još uvijek su na snazi.

Prošlog septembra, dopisnik državnog televizijskog programa Surob Farukšaev bio je otpušten sa posla nakon što je napisao i objavio, kao saradnik u drugom mediju, tekst o širenju tifusa u Kuliabu, području u kojem je rođen predsjednik Tadžikistana Rahmonov. Rukovodstvo televizijskog programa saopštilo je gospodinu Farukšaevu da je samo slijedilo naredbu koju je uputila lokalna uprava.

Mjesec dana kasnije trojicu tadžikistanskih novinara koji su radili za neovisne televizijske programe SM-1 i TRK-Azija u Khujandu lokalne vojne vlasti nasilno su regrutirale u vojsku zbog emitovanja programa u kome se tvrdilo da se u vojsci zapošljavaju lopovi i kriminalci kako bi vojska ispunila svoje kvote.

Novinari koji su se našli pod takvom vrstom pritiska su Akram Azizov i Nasim Rahimov sa SM-1 programa, dok je Jusuf Junsov bio saradnik programa TRK-Asia.

Ljudi u Tadžikistanu zaslužuju da budu informirani o svim značajnim domaćim i svjetskim dešavanjima. I vlada Tadžikistana treba da osigura mogućnosti i uvjete kako bi novinari bili u stanju da saopšte istinu bez straha od odmazde i zlostavljanja.

XS
SM
MD
LG