Linkovi

NATO i Rusija; Najveća odgovornost je na državi BiH - 2003-07-24


Danas su bosanskohercegovačkim liderima i javnosti ambasadori NATO zemalja i Rusije zajednički poručili: radićemo na uspostavi Bosne kao mirne, samoodržive multietničke države, usmjerene ka euro-atlantskoj porodici nacija.

Pozivaju se ovom prilikom bosanskohercegovački političari da se sa više energije usmjere na postizanje takvog cilja, sve u okvirima Daytonskog mirovnog sporazuma.

Članovi NATO-ruskog vijeća su uvjereni da najveća odgovornost leži na samoj Bosni i Hercegovini. Moraju se, s tim u vezi, u najskorije vrijeme iskazati snažni iskoraci na političkom, ekonomskom i socijalnom polju, kao i na području pravosudja, primjene zakona i sigurnosti.

Pozivaju se, stoga, politički i državni lideri u Bosni da preuzmu vlastitu odgovornost ali i da stanu iza Implementacijskog plana Visokog predstavnika Paddy Ashdowna, koji objedinjava ključne napore medjunarodne zajednice i domaćih vlasti na tom polju.

Istaknuta je i potreba stvaranja demokratske civilne komandne i kontrolne strukture koja mi funkcionirala na državnom nivou. Mora se osigurati da Predsjedništvo BiH u svakom trenutku na raspolaganju ima sve mehanizme i kapacitete, što uključuje i državno ministarstvo odbrane i generalštab. Neophodno je, uz to, da Predsjedništvo ima moć pružanja garancija da entitetima medjusobno ne prijeti opasnost od upotrebe vojne sile jednog protiv drugog.

Vojne snage moraju biti osposobljene da čuvaju suverenitet i integritet zemlje, pomažu civilnim strukturama, te učestvuju u medjunarodnim mirovnim operacijama.

Traži se funkcioniranje komiteta državnog parlamenta, koji che nadgledati trossenje sredstava za odbranu, osiguravati njihovu transparentnost i permanentnu parlamentarnu kontrolu. I konaccno, konstatira Vijeche NATO-Rusija, u svojevrsnoj "mapi puta ka Partnerstvu", vojne snage u oba entiteta raspolazzu sa previsse oruzzja, oprema je zastarjela i nefunkcionalna.

Arsenal se mora smanjiti i prilagoditi potrebama, ssto che imati velikog znaccaja za dodatno poboljssanje sigurnosnih prilika, a oboriche ionako prevelike vojne izdatke.

Ambasadori iskazuju podrssku Viskom predstavniku, OSCE i SFOR-u u naporima da ubrzaju neophodne reforme i podsjechaju da nisu zaboravili obechanje bh predstavnika sa januarske sjednice Upravnog odbora Vijecha za implementaciju mira, da che zemlju u Partnerstvo za mir uvesti do polovine 2004. godine.

"Da bi ste to postigli, radite hitro, radite u okviru nove Komisije za reforme odbrane", poruccuju cclanovi Vijecha NATO-Rusija, uz najavu da che o svojim stavovima obavijestiti Predsjednisstvo BiH i visokog predstavnika Paddy Ashdowna.

XS
SM
MD
LG