Linkovi

Den Haag & Brisel: Traži se osam godina za Banovića, a NATO zahtijeva objašnjenje od S. Marovića - 2003-07-23


Tužitelji su zatražili da Predrag Banović, optužen za ratne zločine nad Bošnjacima Prijedora i okoline, bude osudjen na osam godina zatvora, objevljeno je danas u Tribunalu.

Banović je priznao krivnju za zločine protiv čovječnosti koje je 1992. godine, kao stražar logora Keraterm, počinio nad zatočenicima. To uključuje priznavanje krivnje za pritvaranje, mučenje i ubistva zatočenih ne Srba.

Optuženi je, po vlastitom priznaju, sudjelovao u teskom prebijanja 27 logoraša, od čega je pet zatočenik umrlo, dok su ostali zadobili teže ozljede. Po sporazumu sa haškim tužiteljstvom, optužba je, u razmjenu za priznanje zločina, odustala od preostale četiri tačke optužnice.

Predrag Banović je krajem 2001. uhapšen u Srbiji i prebačen u Hag, a na prvom pojavljivanju pred sudijama Tribunala je izjavio da nije kriv za zločine koje mu pripisuje haška optužnica. Do konačne presude Banović mora sačekati održavanje rasprave o visini kazne, čiji termin još nije zakazan.

A nakon što je predsjednik Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović, u utorak uveče, po završetku razgovora sa najvišim NATO zvaničnicima, najavio "zajedničke napore i aktivnosti" usmjerene ka hapšenju Ratka Mladića, u sjedištu Saveza kažu da je riječ o "izjavi koja traži pojašnjenje".

"Postavlja se pitanje kakvu je zajedničku akciju na hvatanju Mladića najavio predsjednik Marović, kakvog obima i sadržaja", izjavio je danas jedan od zvaničnika Alijanse, prenoseći stav najviših dužosnika vojnog saveza. "Da li je predsjednik misilio na zajedničku akciju samo kada je u pitanju Mladić, ili je na umu imao -zajedničke napore i aktivnosti- i pri hapšenju preostalih bjegunaca od medjunarodne pravde", upitao se ovaj NATO izvor, koji je izjavu dao pod uslovom anonimnosti.

On je ustvrdio da je predsjednik Marović sličan prijedlog, slične i formulacije, iznio nešto ranije u utorak, prilikom susreta sa ambasadorima Stalnog NATO vijeća i generalnim sekretarom, George Robertsonom. "Ni tada nije rekao nikakve detalje oko našeg mogućeg zajedničkog djelovanja sa vlastima Srbije i Crne Gore", kaže zvaničnik Saveza.

Na pitanje zašto vlasti u Beogradu i Podgorici, uz iskazanu spremnost za akcijom, same ne uhapse nekadašnjeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, ovaj izvor otvara pitanje posjedovanja tačnih podataka o kretanju bjegunca:" Ni mi nismo sigurni gdje je ovoga trenutka Ratko Mladić. Pouzdano znamo samo to da je bio u Srbiji i da su ga tada štitile tamošnje stukture vlasti".

XS
SM
MD
LG