Linkovi

Represija nad slobodom riječi u Eritreji - 2003-07-22


Vlada Eritreje je zatočila dopisnika Glasa Amerike Aklilu Solomona. Vlada te zemlje tvrdi da je to učinila jer Aklilu Solomon nije odslužio redovnu vojnu dužnost, niti civilnu zamjenu za vojnu službu. Medjutim, dokumenti pokazuju da je gospodin Aklilu odslužio 18 mjeseci u vojsci, i potom dobio i ljekarsko opravdanje za daljnju nesposobnost za vojnu službu. Stvarni razlog za hapšenje Aklilu Solomona , kako izgleda, je prilog koji je poslao za Glas Amerike, 23. juna. U tom je prilogu on izvjestio da su obitelji eritrejskih vojnika ubijenih izmedju 1998. i 2000-te godine, tijekom rata s Ethiopijom, gorko plakali i žalili kada su objavljena imena njihovih najbližih kao poginulih u ratu. To je izvješće bilo u potpunoj suprotnosti s izvješćima eritrejskih državnih medija, koji su tvrdili da su obitelji ubijenih vojnika radosno dočekali vijesti o njihovoj pogibiji. Nakon izvješća objavljenog na valovima Glasa Amerike, eritrejske su vlasti oduzele novinarske kartice gospodinu Aklilu ; deset dana poslije toga su ga uhapsile.On se sada drži zatvorenim u eritrejskom vojnom kampu.

David Jackson, direktor Glasa Amerike, je izdao oštro saopćenje kuće u znak prosvjeda protiv načina na koji eritrejska vlada tretira gospodina Aklilua. ” Aklilu Solomon je odličan novinar, koji se istaknuo svojim izvješćima o hitnoj potrebi pomoći narodu Eritreje pogodjenom sušom; kazao je u saopćenju David Jackson. “ Svi mi na Glasu Amerike smo ponosni na njegov rad.. i zahtijevamo od vlade Eritreje da ga odmah pusti na slobodu“.

Adam Posluns iz Odbora za zaštitu novinara kaže da je zatvaranje gospodina Aklilua jednostavno obrazac represije i maltretiranja koji provodi vlast Eritreje:

To je još jedan dokaz u nizu o tome da je vlada Eritreje odlučna da ušutka sve ono što se razlikuje od službene verzije bilo kojeg dogadjaja. Nije ovo prvi puta da je vlada upotrijebila postojanje obavezne vojne službe, kako bi uhapsila novinare koji su pisali nešto što se vladi ne svidja. Sada, kada je Aklilu uhapšen, gotovo da možemo reći da više nema neovisnih izvora informacija u Eritreji. ”

Jedina greška Aklilu Solomona je, kako se čini, to što je radio ono što radi svaki profesionalni novinar - tačno izvjestio o nekom dogadjaju. Upravo to je usluga koja je hitno potrebna narodu Eritreje.

XS
SM
MD
LG