Linkovi

James Lyon, direktor projekta za Srbiju, Medjunarodne grupe za krize protjeran iz Srbije. - 2003-07-04


Direktor projekta za Srbiju, medjunarodne grupe za krize, James Lyon je jučer od strane Ministra unutarnjih posloba Srbije informiran da njegova dozvola za rad u Srbiji neće biti produžena, te da u roku tri dana treba da napusti Srbiju. Kako su saopćili iz Beograda i Brisela, predstavnici ICG-a nisu dobili nikakvo drugo objašnjenje sa tim u vezi. Čujmo šta je o tome Mireli Bruk, govoreći za Glas Amerike rekao, u Srbiji nepoželjni, James Lyon.

J. LYON: Obrazloženje koje su mi dali poziva se na četiri člana u Zakonu iz vremena Slobodana Miloščevića o boravku i kretanju stranaca. To je zakon kojim se iz Srbije željelo izbaciti nepoželjne strance, naročito novinare. Na osnovu ta četiri člana vidi se da sam ja zvanično protjeran iz zemlje i to, očigledno, po osnovi nacionalnih sigurnosnih razloga.

Mi smo, jasno rekli, da ćemo uložiti žalbu i sobzirom da zakon po kojem su me izbacili nije u skladu sa Statutom Vijeća Evrope, mi ćemo, ako treba, uložiti žalbu i u Strazburg, i ubjedjeni smo da će Vijeće Evrope donijeti odluku u našu korist.

Ja ću i dalje da ostanem na čelu ICG-evog projekta za Srbiju iako nisam u beogradu. Ja ću biti u BiH, Crnoj Gori, ili na Kosovu i mi nećemo prestati da pišemo o Srbiji.

VOA: Inače, predsjednik ICG-a, Gareth Evans je izrazio duboku zabrinutost u vezi sa ovim pokušajem zaustavljanja rada predstavnika Medjunarodne grupe za krize u Beogradu. On je od Srbijanskih vlasti zatražio da ponovo razmotre svoju odluku rekavši da će nastojanje da protjeraju dr. Lyona samo štetiti reputaciji Srbije.

Medjunarodna grupa za krize, ovih dana je trebala da objavi novi izvještaj o stanju u Srbiji, koji analizira još uvijek u potpunosti ne otklonjenju zaostavštinu Slobodana Miloševića u javnom životu Srbije čak ni u post-Djindjićevoj vladi. O tom izvještaju james Lyon kaže:

J. LYON: Mi u tom izvještaju razmatramo situaciju u Srbiji poslije ubistva premijera Zorana Djindjića, i poslije vanrednog stanja. U našem izvještaju detaljno obrazlažemo sve pozitivno što se desilo, kao i sve negativno što se desilo.

Mi tu postavljamo pitanje zašto još nije došlo do suštinskih reformi u Srbiji, i šta vladu spriječava da sprovede reforme. Mi, zatim, ukazujemo na postojanje miloševićevske financijske oligarhije u državi, koja je netaknuta; obrazlažemo postojanje miloševićevske sigurnosne strukture u državi, takodjer netaknute. Ukazujemo na to kako su oni veoma moćni u sadašnjoj vladi i manje više spriječavaju reformistima u vladi da sprovedu reforme.

U izvještaju ICG-a ukazujemo kako je nemoguće u okviru današnje političke scene da se Srbija transformira i krene prema evropskoj integraciji, sve dok te strukture ne budu razmontirane, i dok Srbija ne krene na stvaranjem funkcionalnih institucija.

XS
SM
MD
LG