Linkovi

Fanatici nas neće zaplašiti! - 2003-07-03


Velike stvari su urađene nakon što su koalicione snage predvođene Sjedinjenim Državama oslobodile Irak. Osnovne službe su obnovljene, škole su ponovo otvorene, iz naftnih izvora crpi se nafta. Koalicija sada pomaže Iračanima da poduzmu prve korake na formiranju iračke vlasti.

Međutim, Irak je još uvijek opasan. Od 1. maja do danas preko 20 američkih i britanskih vojnika ubili su odmetnici koji su još uvijek lojalni Saddamu Husseinu. Kao što je američki državni sekretar Colin Powell rekao, ovi odmetnici su izolirani i nisu omiljeni među Iračanima:

Vidimo da ima džepova otpora koji pružaju kriminalci, pljačkaši, bivši članovi partije Baath i pripadnici bivšeg režima Saddama Husseina. Ali, ni ja ni moje kolege ne vidimo da je to širom Iraka organizirani otpor. Kako se stanje u Iraku bude pobiljšavalo, kako ekonomija počne oživljavati, kako se politčki procesi budu razmahivali i kako Iračani počnu preuzimati odgovornost za vlastitu budućnost, ja mislim da će se i svi ti ljudi izvan zakona naći pod kontrolom, rekao je gospodin Powell.

Privremeni administrator Iraka Paul Bremer smatra da će pronalaženje Saddama Husseina okončati nade razbojnika: Nema sumnje da činjenica da mi ne znamo šta se desilo sa Saddamom, kakva je njegova sudbina, omogućava preostalim pripadnicima Saddamovog režima da idu unaokolo po pijacama, selima i gradovima i govore ne sarađujte sa koalicijom, jer Saddam će se vratiti i mi ćemo se vratiti.....

Bez obzira da li Saddam bude nađen i uhvaćen ili ne, gospodin Bremer kaže da koaliciju koju predvode Sjedinje Države fanatici neće zaplašiti:

Mi ćemo se boriti protiv njih i nametnuti našu volju, mi ćemo ih hvatati ili, ako je neophodno, i likvidirati sve dok ne uspostavimo red i zakon u Iraku, rekao je gospodin Bremer.

Koalicija koju predvode Sjedinjene Države i multi nacionalne mirovne snage koje će ubrzo biti raspoređene na čelu sa pripadnicima oružanih snaga Poljske neće ustuknuti pred naporom da narodu Iraka donesu mir i demokraciju i ostaće u toj zemlji dok taj posao ne bude završen.

XS
SM
MD
LG