Linkovi

Američki Kongres: Hapšenje Karadžića i Mladića - i dalje ključno za progres na Balkanu - 2003-06-26


Juče je pred Podkomitetom za Evropu, senatskog Komiteta za medjunarodne odnose održana rasprava pod naslovom: Zemlje nasljednice bivše SFRJ - dosadašnji razvoj i budući izazovi. Svrha rasprave je, kako je rečeno, bila da se načini pregled stanja u zemljama na teritoriji nekadašnje SFRJ, da se razmotri prisustvo američkih snaga na Balkanu i uspostavi neka procjena o budućnosti tog regiona.

Raspravu je otvorio predsjedavajući ovog senatskog potkomiteta, senator George Allen iz Virginije, ali su sa pozvanim gostima raspravu vodili senatori George Vojnovich i Joseph Biden. Odmah na početku, senator Vojnovich je izrazio žaljenje što američko Ministarstvo odbrane nije na raspravu poslalo svog predstavnika - iako je američko vojno prisustvo na Balkanu, koje se - kako je naglasio, finansira novcem američkih poreskih obveznika - jedna od presudnih činjenica koja utiče na stanje u zemljama nasljednicama nekadašnje SFRJ - i samim tim, jedna od potencijalno ključnih tema ove rasprave. Od pozvanih, u raspravi su učestvovali Paul Jones, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Daniel Serwer, direktor Balkanske inicijative pri Američkom institutu za mir, umirovljeni general William Nash i James O,Brien, spacijalni izaslanik za Balkan u prethodnoj američkoj administraciji.

Prvi govornik na raspravi bio je Paul Jones, predstavnik State Departmenta, koji je u ime tog ministarstva - stanje u regionu ocijenio relativno dobrim, naglasivši kako u tim zemljama dominiraju reformski orijentirane vlade, zainteresirane za ulazak u medjunarodne institucije i za razvoj tržišne privrede. State Department je, kako je rekao gospodin Jones, naročito zadovoljan stepenom saradnje ostvarene sa Hrvatskom i Makedonijom, koje su slanjem svojih vojnika u Afganistan i Irak pružile Americi značajnu podršku. Što se tiče Srbije i Crne Gore, nivo saradnje sa haškim Tribunalom je nešto poboljšan, kaže on, i Washington će pozdraviti pristupanje te zemlje Partnerstvu za mir, što je korak do članstva u NATO-u, čim u Hag bude izručen general Ratko Mladić, te Srbija i Crna Gora odustanu od tužbe protiv NATO-a za bombardovanje 1999. godine.

Direktor Balkanske inicijative pri Institutu za mir, Daniel Serwer, takodje je insistirao da Srbija i Crna Gora treba da izruči generala Mladića i Radovana Karadžića, naglasivši da to treba da bude jedan od uslova Amerike da bi svoja sredstva na bilo koji način ulagala u tu zemlju i dao, s tim u vezi, i sasvim odredjen prijedlog:

SERWER: Mislim da treba da se s tim u vezi obratimo našim italijanskim saveznicima koji sada imaju komandu nad sektorom u koji Karadjić i Mladić s vremena na vrijeme ulaze. Vjerujte mi da sa Italijanima, kao nekadašnji otpravnik poslova u toj zemlji, imam dovoljno iskustva i tvrdim vam da su oni u stanju da ih uhapse, pod uslovom da im se sasvim jasno stavi do znanja da je to ono što Sjedinjene Države žele da se učini.

General William Nash, medjutim, ne smatra da treba insistirati na izručenju haških optuženika - kao na uslovu za ulazak Srbije i Crne Gore u Partnerstvo za mir. On značajnijim u tom smislu smatra reformu vojske te zemlje i ispunjenje drugih uslova u smislu bezbjednosti, te rješavanje statusa Kosova. 19:58:54 Bivši specijalni izaslanik za Balkan, James O,Brien, smatra da Srbija mora uhapsiti Ratka Mladića i dodaje da Amerika u tome može mnogo pomoći.

O,BRIEN: Nije dovoljno samo postaviti to kao uslov i čekati da vidimo hoće li se Mladić pojaviti u Hagu. On svakao spada u Hag, ali mislim da mi u tome moramo zauzeti mnogo aktivniji stav. Mi imamo iskustva u tome kako se hvataju bjegunci od pravde. Govorim o sasvim praktičnim, operativnim potezima koje mi treba da pvučemo.

Medjutim, prema njegovim riječima, za Sjedinjene Države je od bitnog značaja da pažnju, koja je trenutno usmjerena pretežno na Srbiju i Crnu Goru, raširi na cijeli region jer- kako je naglasio- cjelokupna teritorija bivše SFRJ strateški je izuzetno dobra pozicija za buduće američke operacije u Aziji i širom svijeta. Amerika mora da ostane na Balkanu, jer je to u njenom strateškom interesu, zaključio je gospodin O,Brien.

XS
SM
MD
LG