Linkovi

Iranski prosvjedni nisu dovoljno jaki - 2003-06-19


O situaciji u vezi sa Iranom, sa naglaskom na njihov nuklearni program i studentske demonstracije koje već devetu noć traju u Iranu, novinar Glasa Amerike David Borgida razgovarao je sa Dr. Stephenom Fairbanksom, specijalistom za iranska pitanja. Sjedinjene Države su u nekoliko navrata javno iskazale sumnju u tačnost iranskih navoda da je njihov nuklearni program ima isključivo miroljubive namjene, te je prvo pitanje za Dr. Fairbanksa bilo - da li vjeruje da su američki strahovi u vezi sa tim zaista osnovani...?

FAIRBANKS : Mislim da jesu, svakako. Vidjeli smo mnogo novih dokaza koji su izašli u javnost ove godine, kad je Iran iznenada saopštio da ima jedno veliko postrojenje za koje ranije nije bilo prijavljeno da proizvodi nuklearno gorivo. Radi se o onim centrifugama koje se nalaze u centralnom Iranu, u Natanzu. Bilo je to u februaru, čini mi se, i sjećam se da je El Baradei bio iznenadjen koliko je Iran napredovao u svom nuklearnom programu. Osim ovog pogona, tu je i još jedan nepregledani pogon za proizvodnju teške vode u jednom drugom gradu - sve to, svakako, pojačava iransku sposobnost da proizvodi svoje sopstveno nuklearno gorivo, a zatim i nuklearno oružje. Mislim, dakle, da postoje realne osnove za zabrinutost.

VOA: Predjimo sada direktno na teren - ulični protesti traju idalje i to ne samo u Teheranu, oko Univerziteta, nego i u drugim gradovima. Da li su ti protesti ozbiljna prijetnja iranskoj vladi?

FAIRBANKS : Oni odražavaju ozbiljna neslaganja unutar te zemlje, ali stepen do kojeg su te demonstracije došle još uvijek nije dovoljno ozbiljan da bi direktno zaprijetio stabilnosti iranske vlade. One se nisu raširile na sve slojeve stanovništva. I sve dok u protestima ne budu učešća uzele veće grupe radnika, a i to se, na primjer, može dogoditi jer i medju iranskim fabričkim radnicima ima mnogo nezadovoljstva, dakle, sve dok ne vidimo takvo rasprostiranje nezadovoljstva na ukupno stanovništvo - ne mislim da je to velika prijetnja vlasti. Medju studentima nema dovoljno koordinacije, a da i ne govorimo o drugim grupama, i još se nije pojavio neki stvari lider... Nema nikoga ni sličnog Homeiniju, iza kojeg je 77/78 stala čitava iranska populacija. Sada ne vidimo ništa slično tome.

XS
SM
MD
LG