Linkovi

Ako neće HDZ i SDA hoće Visoki predstavnik - 2003-06-05


Ako vodeće stranke, koje u HNK treba da formiraju vlast u skladu sa izbornim rezultatima, a to su podsjećamo HDZ i SDA, do srijede u podne OHR-u konačno ne dostave spisak ministara nove Vlade HNK, visoki predstavnik će biti prisiljen da preduzme mjere.

To je danas na pres-konferenciji u Mostaru saopštio visoki predstavnik Paddy Ashdown, nazvavši skandalom činjenicu da Vlada HNK ni osam mjeseci nakon izbora nije formirana.

Visoki predstavnik, Paddy Ashdown danas jenajprije u preko 30 stepeni Celzijusa vrelom Mostaru posjetio Domove za stara i iznemogla lica, te za djecu sa posebnim potrebama. Iako je OHR cijelo vrijeme saopštavao kako je problem neformiranja vlasti u HNK, u skladu sa rezultatima izbora, stvar stranaka pobjednica, visoki predstavnik je danas, vidno ljut, izjavio kako je u Mostar došao, jer postoji granica do koje građani mogu patiti zbog neodgovornosti onih koji bi trebalo da im služe, umjesto da stoje po strani i ne rade ništa.

To je skandal da zbog neodgovornosti onih koji bi trebalo da poštuju rezultate glasanja od prije osam mjeseci, koji samo stoje po strani i ne rade ništa, oni najranjiviji u našem društvu pate, ljutito je rekao visoki predstavnik i naglasio: Svi koji danas žive u HNK plaćaju cijenu zbog činjenice da su, osam mjeseci nakon izbora, oni čija je bila dužnost da provedu rezultate glasanja u potpunosti propustili da to urade.

Lord Ashdown je rekao da je na plaćanje kantonalne administracije za proteklih osam mjeseci potrošeno skoro 3 miliona maraka, te da je taj novac mogao otići upravo starim i iznemoglim i djeci.

S jedne strane, javne službe u HNK, nastavnici i doktori rade, ali nemaju plata. S druge strane političari su plaćeni, ali ne rade ništa, rekao je Visoki predstavnik.

Inače, vodeće stranke u HNK nisu se mogle da dogovore koliko će kojem narodu pripasti mjesta u Vladi, nakon što je ustavnim promjenama ukinuta odredba da Bošnjacima i Hrvatima pripane po pola vlasti.

Lord Ashdown je rekao da su lideri stranaka na državnom nivou odgovorni što Vlada nije formirana.

«Tako da danas liderima stranaka na koje se to odnosi dajem do podneva u srijedu da riješe ovo pitanje. Do tada, OHR bi trebalo da primi listu ministara HNK na provjeru. Ako ova lista ne bude dostavljena OHR-u do tog vremena, biću prisiljen da učinim život još težim za te partije i njihove lidere.»

Lord Ashdown je rekao i da će biti nanesena velika šteta Bosni i Hercegovini i njenim namjerama da uđe u Evropu, kaže li se – dok zvaničnici iz Brisela posmatraju ovu zemlju – da ona ni osam mjeseci nakon izbora nije u stanju da u jednom kantonu uspostavi Vladu.

XS
SM
MD
LG