Linkovi

M.Dodik: Ukinuti regrutaciju i uvesti profesionalnu vojsku u BiH - 2003-06-05


Predsjednik Republike Srpske,Dragan Čavić i predsjednik komisije za reformu odbrane u Bosni i Hercegovini,Džon Loker danas su,izrazili očekivanja da će B i H uskoro ispuniti uslove za ulazak u Partnerstvo za mir. O reformi sistema odbrane danas u Banjaluci raspravljali su i poslanici Narodne Skupštine.

Komisija za reformu odbrane u Bosni i Hercegovini koja je nedavno konstituisana odlukom visokog predstavnika može sa stručnog stanovišta izvršiti kvalitetnu pripremu i iznaći rješenja kojima će odbrambene srukture biti stavljene u ustavnu funkciju na nivou B i H ali i na nivou entiteta. Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić nakon sastanka sa predsjednikom ove komisije, Jamesom R. Locherom III-ćim.Čavić je, takođe, izrazio očekivanja da će ova Komisija doprinjeti iznalaženju rješenja kojima se u potpunosti mogu ispuniti svi uslovi za ulazak u Partnerstvo za mir.

»To je zajednička komanda, to je civilna i parlamentarna kontrola vojski i to je nivo odbrambenih struktura u skladu sa finansijskim mogućnostima, i entiteta, i Bosne i Hercegovine.«

Predsjednik komisije za reformu odbrane u Bosni i Hercegovini, James R. Locher III je istakao da je u ovom pravcu već učinjeno dosta toga. »Ovo je istorijski momenat koji ćemo u potpunosti iskoristiti a Komisija će ponuditi rješenja koja će potom razmatrati državni i entitetski parlamenti,« saopštio je Locher.

Inače, o reformi sistema odbrane danas su raspravljali i poslanici Narodne Skupštine koji su tim povodom usvojili i nekoliko zaključaka kojima je podržana reforma odbrane u Bosni i Hercegovini. Tokom glasanja suzdržani su bili predstavnici opozicije a lider SNSD-a, Milorad Dodik je podnio ostavku na članstvo u skupštinskom odboru za praćenje pitanja odbrane zbog toga što nisu usvojeni prijedlozi ove stranke.

»Tražili smo vas i mislili da možemo da dobijemo saglasnost o tome da treba, zbog Bosne i Hercegovine, i Republike Srpske da idemo ka tome da ukinemo regrutaciju i da kažemo: ta struktura vojske koja se formira će biti profesionalna. Od ovog trenutka Republika Srpska ukida regrutaciju. Ko hoće da bude dio te nove vojne strukture neka se javi na konkurs.«

Recimo da je tokom današnje rasprave ispoljeno dosta različitih stavova o reformi odbrane u Bosni i Hercegovini tako da mnogi poslanički prijedlozi nisu dobili podršku skupštinske većine.

XS
SM
MD
LG