Linkovi

Juľna Koreja: Sjeverni susjed moľda samo blefira - 2003-06-02


Članovi Kongresa Sjedinjenih Drľava, koji su upravo okončali posjetu Sjevernoj Koreji kaľu da je ta komunistička drľava priznala da ima nuklearno oruľje i da namjerava proizvesti dodatne količine. Govoreći u Seulu nakon trodnevne posjete Pyongyangu, kongresmen Curt Weldon je rekao:

Curt Weldon: Oni su priznali da u ovom trenutku imaju nukelarni potencijal i oruľje. Oni su priznali da su blizu zavrąetka reprocesiranja velikih količina nuklearnog punjenja i da ulaľu napor da proąire program nuklearne proizvodnje. Jedan od razloga koje su naveli jeste ono ąto se desilo u Iraku.

Republikanski kongresmen Curt Weldon koji je predvodio delegaciju američkih parlamentaraca u posjeti Pyongyangu, je drugi čovjek panela u Zastupničkom domu Kongresa koji nadgleda oruľane snage. Njegove riječi su bile eho onoga ąto su američki zvaničnici rekli i nakon razgovora u aprilu u Pekingu. Oni su tada kazali da su u pauzi Pekinąkih razgovora predstavnici Sjeverne Koreje rekli da već posjeduju nuklearno oruľje, ali da će od njega odustati u zamjenu za ekonomsku pomoć i sigurnosne garancije.

Uprkos danaąnjim tvrdnjama kongresmena Weldena, juľno-korejski predsjednik Roh Moo-hyan je, danas ponovio da njegova vlada nema čist dokaz da Sjeverna Koreja zaista i posjeduje nuklearno oruľje. Gospodin Roh kaľe da to ąto su predstavnici Sjeverne Koreje rekli američkim zvaničnicima da posjeduju nuklearno oruľje, nisu do sada priznali nikome drugom.

Sjedinjene Drľave i Juľna Koreja kaľu da moľda Sjeverna Koreja blefira kako bi isposlovala ustupke od Sjedinjenih Drľava.

Juľno-korejski predsjednik Roh i dalje smatra da kriza oko nuklearnog programa Sjeverne Koreje moľe biti rijeąena mirnim putem. On je to rekao nakon susreta sa zamjenikom ministra odbrane Sjedinjenih Drľava, Paulom Wolfowitzem, koji je u nedjelju stigao u Seul u dvodnevnu posjetu.

Gospodin Wolfowitz je razgovarao o preraspodjeli američkih snaga u Juľnoj Koreji, rekavąi prilikom susreta sa ministrom odbrane Juľne Koreje, Cho Young-kilom da ta preraspodjela moľe ojačati sposobnosti odvraćanja od rata na Korejskom poluotoku. Presporedjivanje američkih snaga postalo je osjetljiva tema izmedju Washingtona i Seula nakon ąto je američki ministar odbrane, Donald Rumsfeld u aprilu rekao da trupe stacionirane u blizini granice dvije Koreje mogu biti pomjerene na jug, prebačene u druge zemlje u regionu, ili vraćene kući. Oko 37 hiljada američkih vojnika se trenutno nalazi u Juľnoj Koreji. Objavljeno je da Sjedinjene Drľave imaju namjeru potroąiti oko 11 milijardi dolara na unapredjenje svojih snaga u Juľnoj Koreji, uključujući dogradnju raketnog sistema, i jačanje vojnog obavjeątajnog sektora. Viąi zvaničnici američke odbrane, kako prenosi Reuters, kaľu da su američki planovi transformacije savezničkih snaga u demilitariziranoj zoni usmjereni ka osiguranju da snage Sjedinjenih Drľava i Juľne Koreje mogu probiti izuzetno utvrdjenu prvu liniju fronta Sjeverne Koreje već u prvom satu eventualnog rata. Drugi zvaničnici govore o koncentriranju američkih i juľno-korejskih snaga u dva glavna područja odakle će predstavljati veću prijetnju Sjevernoj Koreji i u slučaju mogućeg rata brzo proći kroz demilitariziranu zonu u brzom pohodu na Pyongyang, neąto slično onome ąto je učinjeno u pohodu na Bagdad. U medjuvremenu je Paul Wolfowitz stigao u Japan, zadnju stanicu svoje ture kroz zemlje Istočne Azije.

XS
SM
MD
LG