Linkovi

U Hagu i dalje nezadovoljni suradnjom Beograda - 2003-05-30


U prvom komentaru na transfer Frenkija Simatovića u Hag, glasnogovornica haąkog tuľiteljstva, Florence Hartmann, tvrdi da ne moľe o ukupnoj suradnji sa Beogradom suditi na osnovu pojedinačnih slučajeva.

Po njoj, Tuľiteljstvo nije impresionirano posljednjim razvojem dogadjaja, te iskazuje uvjerenje da su, bez dvoumljenja, "vlasti u Srbiji duľne da postupe po nalogu za hapąenje haąkih optuľenika".

Hartmann tvrdi kako suradnja sa Beogradom ide "sporo i mučno" i pojaąnjava: " Nije u pitanju nekolko dana ili mjeseci čekanja na ispunjenje zahtjeva.

Kako opisati situaciju, kao ąto je ona u vezi sa sudjenjem Miloąeviću, gdje smo odredjene dokumente, vezane za proces, traľili joą prije dvije godine i do danas ih nismo dobili? Prvo su odgadjali odgovor, onda nam obećavali, da bi, na kraju, ustvrdili kako su baą ti dokumenti uniąteni tokom NATO bombardiranja?"

U Hagu su uvjereni da je zvaničnom Beogradu jasno ąta treba činiti- isporučiti ne samo Simatovića, ©ljivančanina ili Mladića, već cijeli spisak od 18 optuľenih za ratne zločine, medju kojima i nekoliko optuľenih za srebrenicki masakr.

Po ovom izvoru, ilustrativan je "slučaj" Ratka Mladića: Trbunal se vlastima u Srbiji obraćao sa detaljnim i provjerenim podacima, koji zbog povjeljivosti, nisu mogli biti objavljeni javnosti. Po tim podacima, Mladić je imao trajnu i rganiziranu sluľbu osiguranja. Kao odgovor, iz Beograda stiľu uvjeravanja da Mladić nije pod njihovom zaątitom, da ga sada tamo nema, da haąki podaci nisu tačni, i sl.

Uz primjedbu kako je i pored nedavnih izmjena na vojnom vrhu, joą uvijek najteľe ostvariti suradnju sa vojnim strukturama zemlje, glasnogovornica Tuľiteljstva tvrdi da "suradnja sa Hagom nije političko pitanje, te ne moľe biti predmet nikakvih političkih odluka". Po noj, prostora za manevar nema ni Tuľiteljstvo - "Naąe je da uporno insistiramo na predaji optuľenih i punoj suradnji. Od toga ne moľemo odustati", kaľe glasnogovornica glavne tuľiteljice Carle del Ponte, Florence Hartmann.

XS
SM
MD
LG