Linkovi

U susret summitu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije - 2003-05-30


U nedjelju u mjestu Evian, Francuska, započinje summit sedam najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije. Odnosi izmedju Sjedinjenih Država i nekih zemalja grupe 7, posebno Francuske i Njemačke, dobrano su zategnuti otkako je započela iračka kriza. Medjutim, fokus summita će takodjer biti i to što je ovaj puta prisutna i Kina - koja nije članica, ali je svakako sve veća globalna sila.

Ovogodišnji summit G8 se održava u Evianu, Francuska, pitoresknom odmaralištu na obalama Ženevskog jezera. Upravo tu će se predsjednik Bush sučeliti s liderima Francuske, Njemačke i Rusije - zemalja koje su se otvoreno i žestoko protivile američkom ratu protiv Iraka. .. Odnosi su se ponešto popravili otkako je rat okončan, i posebno od sastanka ministara vanjskih poslova krajem maja. Na poboljšanje odnosa je utjecalo i to što je Francuska pristala podržati novu rezoluciju kojojm su ukinute sankcije Iraku.

Za razliku od prošlogodišnjeg summita koji je održavan u Canadi, ipak, tenzije su i dalje vrlo visoke, i mnogo toga će se moći pročitati iz samog rukovanja, kada se gospodin Bush susretne s Jacquesom Chiracom i Gerhardom Schroederom.

Njemačko - američki odnosi su otišli niz brdo pogotovo kada je kancelar Schroeder dobio ponovni izbor na mjesto kancelara upravo zasnivajući kampanju na anti-amerikanzmu. Ti su odnosi i dalje vrlo loši, kaže John Hulsman iz analitičke grupe Fondacija Heritage: Mislim da je istinski pokazatelj loših odnosa ako na naslovnim stranicama osvane rečenica: Bush i Schroeder se rukovali! Ako to bude glavna vijest, onda vam je jasno dokle su stvari došle!

Ipak, lideri G 8, s interesima koji se medjusobno poklapaju, i s istovremenim članstvom za mnoge u drugim organizacijama, u stvari trebaju jedni druge. Evropljani doniraju ogromne količine pomoći Palestinskoj samoupravi, i dobrano mogu pomoći u srednje-istočnom mirovnom procesu. Potom, postoje pitanja trgovine. Problematični pregovori o svjetkoj trgovini su propustili i drugi rok - 28 maj, jer ponovno nije postignut dogovor o smanjenju uvozno-izvoznih tarifa na industrijsku robu.

Medjunarodni monetarni fond upozorava da smanjenje svjetskog siromaštva , na koje ciljaju Ujedinjeni Narodi, ne može biti postignuto bez otvorenih poljoprivrednih tržišta, kao ni bez ukidanja vladinih subvencija na poljoprivrednu robu.

Jedno od područja u kojem će se navjerovatnije složiti svi lideri na summitum jest više pomoći Africi da se bori protiv pošasti AIDS-a.

Sjedinjene Američke države imaju moć, ali i moralnu dužnost da u tome pomognu, rekao je predsjendik Bush.

Predsjednik Bush je netom potpisao inicijativu pomoći u borbi protiv AIDS-a u vrijednosti od 15 milijardi dolara, za Afriku i Karibe. Od ostalih na summitu predsjednik očekuje da učine isto. ..

Pozvat ću naše partnere i naše prijatelje da nam dozvole da slijede naš primjer i da se slično kao mi obavežu, da bismo zajedno mogli spasiti mnogo više života, rekao je američki predsjendik. Odnosi izmedju zemalja - članica G8, što kao osmu uključuje Rusiju, sve više liče na odnose izmedju demokarata i republikanaca u američkom Kongresu - kaže John Hulsman iz Fondacije Heritage. ”Mislim da se trans-atalntski odnosi mijenjaju. Ono što smo nekada smatrali saveznikom - promijenilo se, ne samo krajem Hladnoga rata, nego i 11-tim Septembrom. Sada više nitko neće biti na našoj strani u svakom trenutku, ali to ga ne čini automatski neprijateljem. Jednostavno, suradjivati ćemo s drugima, kako to republikanci i demokrati čine u Kongresu - na jednom pitanju tijesno suradjujemo, na drugom se nikako ne slažemo. Niko se ne treba vrijedjati zbog toga, jednostavno nastavimo razgovarati i svako promovira svoje vidjenje.“

Još jedna stvar koja ovaj summit čini posebnim jest prisutnost kineskog predsjednika Hu Jintaoa. Kina, u kojoj vlast drži Komunistička partija, može se činiti da ne pripada skupu koji okuplja velike demokracije slobodnoga tržišta. Medjutim, Kina je postaje sve većom svjetskom silom:

Hoće li G8 možda postati možda G 9?

Kina je svakako na sceni. To je zbilja zanimljivo. Kinezi su upisani u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Oni su sada članovi medjuanrodne ekononomske zajednice. I njima je, kao i drugim članicama, uostalom i Sjedinjenim Državama, ponekad teško pridržavati se svake riječi iz trgovinskog sporazuma, ali u principu Kina je učinila sve da bude u to uključena, jer sama sebe vidi, što je i tačno, kao važnog ekonomskog igrača u budućnosti. U neku ruku, ovaj će summit biti njihov debi u tom krugu. I zbilja, možda će uskoro i biti grupa 9. Kinezima u tome želim sreću, kaže John Hulsman iz Fondacije Heritage.

Francuska je osim Kine, na otvaranje summita pozvala i neke druge ne-članice. Francuska vlada kaže kako se nada da će takav potez zadovoljiti anti-globalizacijske prosvjednike, koji tvrde da je G8 u stvari klub bogatih.

XS
SM
MD
LG