Linkovi

Kakvi su budući odnosi Sjedinjenih Država i Irana? - 2003-05-29


Savjetnica američkog predsjednika za pitanja nacionalne sigurnosti, Condolezza Rice, izjavila je da je Washington i dalje zabrinut zbog iranskog nuklearnog programa i navoda o pružanja utočišta pripadnicima al-Qaide.

Ona je, medjutim, obraćajući se novinarima u Bijeloj Kući, naglasila da su Sjedinjene Države naklonjenije da tome pristupe multilateralno. Dok su Sjedinjene Države u slučaju Iraka povele rat zbog postojanja arsenala oružja za masovna uništenja i zbog veza sa terorizmom, rekla je gospodja Rice, istovjetna zabrinutost u vezi sa Iranom, zahtijeva drugačiji pristup.

Zvaničnici američkih obavještajnih službi vjeruju da se neki teroristi skrivaju u Iranu. Međutim, iranska vlada, kao i predsjednik Muhammad Khatami, su oštro odbacili ove optužbe. Novinar Glasa Amerike Chris Simkins izvještava o budućnosti bilateralnih osnosa Sjedinjenih Dražva i Irana.

Administracija predsjednika Busha kaže da Iran ne čini mnogo po pitanju hapšenja pripadnika terorisitčke grupe Al Qaida. Bijela kuća optužuje Teheran da pruža utočište visokim zvaničnicima ove terorisitčke organizacije. Američki zvaničnici kažu da su presreli komunikacije koje pokazuju da su pripadnici Al Qaide, koji se skrivaju u Iranu, bili umiješani u planiranje nedavnih samoubilačkih bombaških napada u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji ranije ovog mjeseca. Oni tvrde da je Saif Adel, novi šef sigurnosti Al Qaide, upravljao ovim napadom iz Irana. Međutim, iranski zvaničnici su kazali da su nedavno uhapsili neke članove Al Qaide koji su djelovali u zemlji.

Javid Zafir, iranski ambasador u UN-u kaže da se njegova vlada bori protiv pružanja skloništa teroristima. ”Mi smo vjerovatno uhvatili više pripadnika Al Qaide u posljednjih 14 mjeseci nego bilo koja druga zemlja.“

Ove sedmice je u novinama Washington Post objavljeno da je Bijela kuća prekinula kontakte sa Iranom i da zvaničnici administracije, kako se izvještava, razmatraju plan da svrgnu vladu putem narodnog ustanka. Američki državni sekretar Colin Powell je opovrgao ovaj izvještaj govoreći da će Sjedinjene Države nastaviti održavati neke kontakte sa Islamskom Republikom. Politički analitičar Michael O Hanlon kaže. ”Postoje ljudi koji su zainteresirani za destabilizaciju Iranske vlade ili barem prijete da će to uraditi. Nisam ubijeđen da imaju moć da to i urade.“

Vlada u Washingtonu je također upozorila Teheran da se ne miješa u američka nastojanja da uspostavi novu vlast u susjednom Iraku. Američki državni sekretar Donald Rumsfeld. ”Iran bi trebao znati da će njihova nastojanja da izgrade Irak po Iranskom uzoru biti agresivno eliminirana.“

U međuvremenu, kongresmen Porter Gross, predsjedavajući Komiteta za obavještajne poslove kaže da bi Iran morao uraditi više kako bi odgovorio na kritike upućene na račun njihovog pomaganja terorističkim grupama. ”Zasigurno bi se složio da se Iran nalazi na listi država koje moraju odgovoriti na neka pitanja. Mislim da bismo trebali poduzeti akciju, premda ne prelažem da bi to trebala biti vojna akcija. To bi trebalo biti posljednje pribježište.”

XS
SM
MD
LG