Linkovi

Veče sevdalinki s okusom jazza - 2003-05-15


Ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim državama Igor Davidović je otvorio sinoćnju prigodu riječima:

“Hoću da kažem da se mnoge diplomatske bitke mogu dobiti upravo kroz kulturno predstavljanje i borbu da prikažemo to da je Bosna i Hercegovina zemlja sa veoma važnim, veoma vrijednim i veoma njegovanim kulturnim tradicijama i sadržajima.”

Veče je otpočelo otvaranjem izložbe mladog akademskog slikara Amira Ćizmića.

Amir Ćizmić je Akademiju likovnih umjetnosti završio u Sarajevu i pored brojnih samostalnih izložbi učestvovao je i na mnogim kolektivnim izložbama kako na prostoru bivše Jugoslavije tako i ovdje i u Sjedinjenim državama. Dvije godine za redom 2001. i 2002. bio je dobitnik prestižne nagrade Fondacije Waterford. Gospodin Ćizmić se sinoć predstavio sa radovima u ulju, akvarelu i akriliku. Većina slika je imala motive tipičnog bosanskohercegovačkog pejzaža i arhitekture - nešto o čemu se malo zna i što se rijetko prezentira ovdašnjoj publici. Slikar je nastojao da pokretima kista i kompozicijom boja, onima koji ne znaju dočara, a one koji poznaju podsjeti na onu čuvenu zelenu boju Neretve livada i planinskih obronaka i da dočara onu tipičnu atmosferu bosanskohercegovačke čaršije ali da pokaže i suvremeno lice Sarajeva i drugih gradova.

ĆIZMIĆ: Ovo je jedinstvena prilika da se predstavim sa našom bosanskom arhitekturom koja se Amerikancima jako dopada...... samim tim što ova arhitektura datira od vremena Austrougarske i Turske vladavine.

Koliko je gospodin Ćizmić u pravu svjedoče i neke od reakcija posjetilaca izložbe.

NANCY FORBORD: Toliko su vjerne. Divne su. Mislim da je uspio prikazati sve one različite aspekte Sarajeva, moderni period, veoma stari i onaj još stariji što ovaj grad i čini toliko privlačnim.......

Veoma često ljude ne shvataju da je Sarajevo toliko bogato istorijom. Ovdje možete vidjeti sve te različite epohe života u Sarajevu.

U sklopu izložbe prikazan je i dokumentarni film bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića pod nazivom ”Portret umjetnika u ratu”. Film govori o umjetnicima i njihovom odnosu prema umjetnosti u teškim uslovima rata.

Poseban ton bosanskoj atmosferi kojom odišu platna slikara Ćizmića dale su melodije koje su zajedno sa očito višestruko talentiranim slikarem Ćizmićem izveli dr. Asim Haračić i čelista Bajro Ajkić. Ideja je bila da se toj atmosferi, kako je to rekao gospodin Haračić:

“Dadne neka zvučna komponenta, da se da zvuk tom nekom mirisu i tom nekom osjećaju koji stvarno navire iz ovih slika.

Očito je i do sada toliko puta potvrđeno da Bosna i Hercegovina svijetu ima šta ponuditi i pokazati u kulturološkom smislu. Jer kako je to istako jedan od posjetilaca izložbe Bill Stuebner:

Većina Amerikanaca je potpuno zaboravila Bosnu. Mnogi su zaboravili da se rat ikada i desio i oni nisu bili direktno u to uključeni, gledali su to na televiziji svako veče i postali su neosjetljivi. Mislim da će zahvaljujući umjetnosti - i ne mislim samo na slike nego i na muziku koja se može ovdje večeras čuti - navesti Amerikance da shvate da Bosna nije neka primitivna duhovna baruština, već da je to zemlja talentiranih i obrazovanih ljudi.

XS
SM
MD
LG