Linkovi

Republika Srpska: Nije moguća zajednička vojska BiH - 2003-05-08


Predstavnici ministarstva odbrane i Vojske Republike Srpske odbacili su danas mogućnost stvaranja zajedničke vojske Bosne i Hercegovine ali su načelno prihvatili stvaranje zajeničke komande i priključenje Partnerstvu za mir.

Republika Srpska načelno prihvata stvaranje zajedničke vojne komande na nivou Bosne i Hercegovine uz prethodnu izmjenu Ustava i odgovarajućih zakona. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, načelnik Generalštaba Vojske Republike srpske, general major Cvjetko Savić, odbacujući ujedno mogućnost stvaranja zajedničke vojske kao preduslova za priklučenje Partnerstvu za mir.

»U Partnerstvo za mir možemo ući sa entitetskim vojskama, i zajedničkom komandom. Jedinice će biti u sastavu Vojske Republike Srpske i u sastavu Vojske Federacije. Onda kada budemo išli u mirovne operacije, sigurno da ćemo morati formirati zajedničku jedinicu koja će biti sastavljena od jedinica i jedne i druge Vojske.«

General Savić je potvrdio da se i dalje nastavlja reorganizacija Vojske Republike Srpske uz smanjenje broja profesionalnih vojnika.

»Ovaj dio broji nešto manje od 6.600 sa regrutnim kontigentom od oko 3.500 vojnika godišnje i rezervnim sastavom oko 10.000.!

Savić je takođe, potvrdio da je istraga pokazala da je u radu obavještajne službe Vojske Republike Srpske bilo povreda opšteg mirovnog sporazuma te da su zbog toga čelnici ove službe dobili otkaz ili su smijenjeni a tim povodom je podneseno i nekoliko krivičnih prijava.

»Mnogo se špekuliše sa prisluškivanjem pojedinaca i njihovih telefona. Do takvih saznanja nismo mogli doći. Ne raspolažemo sa adekvatnom opremom za prisluškivanje telefona. Ovakve radnje nisu naređivane a uostalom, zašto bi to Vojska i radila.«

Ministar odbrane Republike Srpske Milovan Stanković, je odbacio tvrdnje da se vrši pritisak na povratnike bošnjačke i hrvatske nacionalnosti za služenje vojnog roka u Vojsci Republike Srpske, nagčlašavajući da je riječ o redovnoj zakonskoj proceduri.

»Slovom i brojem je pozvano 12 ljudi, znači 12 regruta je pozvano u majskoj klasi od negdje 1600 pozvanih, 12 regruta nesrpske nacionalnosti.«

Milovan Stanković je istakao da je slab odziv manjinskih naroda na služenje vojnog roka u entitetskim vojskama dovoljan razlog za sumnju u mogućnost postojanja jedinstvene vojske u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG