Linkovi

Kuba u Komisiji za poštivanje ljudskih prava UN-a - 2003-05-01


Iako se sve više okreću američko-kubanskim bilateralnim odnosima, Havana i Washington se ne slažu po pitanju većine političkih poteza predsjendika Fidela Castra. Kako izvještava David Cohler, dva pitanja koja su izbila u prvi plan, situaciju su učinila još gorom.

Kada je u utorak Kuba ponovno izabrana u Komisiju za poštivanje ljudskih prava UN-a, glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je oštro reagirao.

”Ovo vrijedja osnovni razlog poštivanja ljudskih prava. Kuba ne zaslužuje mjesto u Komisiji za poštivanje ljudskih prava. Kuba zaslužuje da bude ispitana od strane ove komisije.“

Spor u UN-u je nastao nakom što su kubanske vlasti uhapsile i osudile na duge zatvorske kazne 75 disidenata. Predsjendik Fidel Castro ih je osudio da surađuju sa američkim diplomatima kako bi potcijenili kubansku revoluciju i vladu. Zatim, u neobično oštrom demonstraciji vlasti namijenjenoj očigledno Kubancima koji planiraju da sa otoka pobjegnu preko mora, vlada je izvršila smrtnu kaznu strijeljanjem nad trojicom ljudi koji su oteli trajekt kako bi pobjegli iz Kube. Američki državni sekretar Colin Powell je članovima Vijeća Amerika kazao da ovakve akcije zahtijvaju kolektivni odgovor.

”Mi se nadamo da će naši prijatelji iz Vijeća Amerika ispuniti ideale koje dijelimo i zauzeti temeljne stavove o slobodi, demokraciji i poštivanju ljudskih prava u Kubi. Mi se nadamo da će se oni nama pridružiti u razvoju zajedničkog pristupa davanja podrške Kubancima koji su posvećeni izgradnji demokratske i slobodne Kube. To moramo učiniti za našu hemisferu koja neće biti u potpunosti slobodna sve dok se kubanski narod ne oslobodi.“

Ostale zemlje su također kritizirale Kastrovu vladu. Švedska je kazala da kubanske akcije mogu narušiti prospekte boljih odnosa sa Evropskom unijom, dok su Kanada i Italija poslali protestno pismo predsjedniku Castru.

XS
SM
MD
LG