Linkovi

London: Pomoć Iračkom nacionalnom muzeju - 2003-04-30


Arheolozi iz cijelog svijeta su na susretu u Londonu obećali pomoći Iraku da obnovi svoje nasljeđe. Predstavnici muzeja iz St.Petersburga, Berlina, Pariza i New Yorka su se u Londonu sastali s Donny George-m, direktorom odjela za istraľivanje pri Nacionalnom iračkom muzeju, kako bi ponudili praktičnu pomoć u pronalaľenju pokranog blaga i opravci oątećenih antikviteta.

To je mjera dareľljivosti međunarodne zajednice, jer je svaka institucija ovdje obećala svoju punu podrąku, svoje osoblje, sredstva, materijale i, u nekim slučajevima, i fondove, rekao je direktor britanskog muzeja Neil MacGregor.

Irak je bio kolijevka civilizacije mnogo prije Egipta, Grčke ili Rima. Opljačkane i spaljene gotovo preko noći, iračke galerije, muzeji i biblioteke su postale prazni kosturi.

To nije samo gubitak za irački narod, to je veliki gubitak za čovječanstvo jer smo u muzeju imali materijale stare i do pola miliona godina. U galerijama muzeja pronaąli smo četiri rezača stakla.

To nije naąe, ąto znači da su ljudi koji su uąli u muzej bili spremni da reľu staklene vitrine koje smo imali, kaľe Donny George, direktor odjela za istraľivanje Iračkog nacionalnog muzeja i dodaje:

Na dan kada je pljačkanje počelo, jedan od naąih uposlenika koji ľivi u dijelu muzeja je izaąao do jednog tenka veoma blizu muzeja i molio ih da dođu i stanu ispred muzeja, kako bi ga zaątitili. Oni su mu rekli da nemaju takvu naredbu za naredna tri dana.

I pljačkaąi su tada uąli u muzej, rekao je Donny George, optuľivąi i neke novinare da su odgovorni za iznoąenje antikviteta izvan zemlje.

Irak, zemlja koja leľi u području drevne Mesopotamije, kako je nazivaju, zemlja između dvije rijeke, je dom praistorijskom čovjeku, drevnim gradovima Nineveh, Nimrud i Babylon.

Na obalama Tigrisa i Eufrata, stanovnici Mesopotamije su bili prvi koji su proučavali zvijezde, razvili pisanu riječ i utvrdili zakonski kod. Nacionalni irački muzej u Bagdadu je sadrľavao predmete iz drevnog Babilona i Nineveha, sumerijske statue, asirijske reljefe, i neke od prvih poznatih napisa starih 5 hiljada godina.

Među nestalim blagom su vazna iz Uruka i harfa iz Ura, koje potiču iz perioda između 3,000 i 2,500 godine prije Krista.

Muzej je sadrľavao ukupno 170 hiljada eksponata i sada se poduzimaju napori da se sastavi lista nestalih predmeta.

Interpol je ąirom svijeta započeo potragu za iračkim antikvitetima i upozorio kolekcionare umjetnina da ne kupuju umjetničke predmete za koje vjeruju da su ukradeni.

XS
SM
MD
LG