Linkovi

Dva vijeka od kupovine Louisiane. 25/4/03 - 2003-04-25


Slijedeće nedjelje, tačnije 30 aprila, navrąava se dvjesto godina otkako su se tadaąnji predstavnici Sjedinjenih Država i Francuske rukovali na kraju velikog posla - vjerojatno najveće trgovine nekretninama u povijesti - koporpodaje kupovinu Louisiane. .. čime je površina tadašnjih Shjedinejnih Država, udvostručena. U posjed Washingtona je prešao i New Orleans, grad čija je luka i dan danas vitalna tačka medjunarodne trgovine. Pred obilježavanje ove značajne godišnjice u New Orleans je boravio novinar Glasa Amerike George Dwyer.

Peg Culligan o New Orleansu, zna više, možemo to reći, od bilo koga u svijetu.

”Ovo pristanište primi puno robe! Sada su, u toku velike isporuke aluminijuma, a stižu olovo, čelik, bakar i drugi materijali. Ovaj dio ovdje je nekada bio pristanište koje je koristila željeznica, a one tamo žalosne vrbe su posadjene kako bi sprijčile eroziju zemljišta.“

Gospodja Culligan je 30 godina radila u lučkom odjelu za komunikacije, i postala je živa enciklopedija. Paul Dauphin je bio njen šef: Dobio sam namještenje u luci prije 7 godina, i Peg sam zatekao. Ona mi od tada služi kao tumač povijesti luke, pa i više od toga. Ona je veza luke s cijelom zajednicom ovdje.

Peg je sada u penziji, i volontira u svojoj zajednici, podučavajući djecu o povijesti njihovog zavičaja.

Tako, kada ih izvedem na izlet, na rijeku, onda dječica svojim očima vide kako smo povezani s ostatkom svijeta, kaže gospodja Culligan.

Danas se luka u New Orleansu prostire na oko 25 hektara zemljišta. To je moćna privredna mašina koja primi 2 hiljade i 400 plovila godišnje, a upošljava na desetke hiljada žitelja New Orleansa i okoline. Ali, 1803. godine, luka je bila samo malim dijelom francuskih kolonija širom Sjedinjenih Država. Na ovom neobičnom mjestu, Peg Culligan o Luisiani, prostoru koji su otkupile Sjedinje Države kaže: Kolonija Louisiana, je zapravo zahvatala dolinu Mississippi-ja, koja se prostire od Apalačijskog gorja na istoku, do Stjenovitih planina na Zapadu, od Kanade na sjeveru do Meksičkog zaljeva na jugu... To je zaista ogromno područje.

Američki zvaničnici u to vrijeme, bili su u zabludi vjerujući da to područje pripada Španiji i bili su uveliko iznenadjeni saznvši za tajni dogovor kojim je Louisiana pripala Francuzima.

Kada su stigli ovdje, bili su šokirani Napoleonovom izjavom da ne želi prodati samo New Orleans - već cijelo ogromno područje. Prodao ga je na kraju američkim ocima za 15 milijuna dolara, što je bilo više novaca nego je u tadašnjim Sjedinejnim Državama uopće i postojalo, kaže Peg Culligan.

Predsjednik Thomas Jefferson je jednom rekao; Onaj koji kontrolira rijeku Mississippi, kontrolira zapravo sudbinu Sjedinjenih Država i bio je u pravu. Danas je luka New Orleansa jedna od najvažnijih američkih kapija ka svjetskom tržištu. Svake godine kroz nju u Sjedinjene Države uđe na stotine hiljada tona čelika, gume, i kafe iz inozemstva, a izvozu se ogromne kolicične riže, pšenice, papira, peradi i da ne nabrajamo dalje.

XS
SM
MD
LG