Linkovi

Izvjesni optimizam ka rjeąenju Sjeverno korejske krize 22/4/03 - 2003-04-22


Delegacije Sjedinjenih Draľava i Sjeverne Koreje stigle su u Peking uoči tripartitnih razgovora o nuklearnom programu Pyongyanga koji počinju sutra. Biće to susret na najviąem nivou izmedju Sjeverne Koreje i Washingtona od oktobra proąle godine. Zvaničnici u Pekingu, Washingotnu i Pyongyangu kaľu da ne očekuju ključna rjeąenja tokom ovog susreta. Pomoćnik drľavnog sekretara James Kelly koji predvodi američku delegaciju, nije dao nikakav komentar novinarima prilikom danaąnjeg dolaska u Peking. Zvaničnih komentara nije bilo ni od strane delegacije Sjeverne Koreje, ali drľavni mediji nastavljaju optuľivati Sjedinjene Drľave da planiraju napad. O izvjesnom optimizmu da bi se nesporazumi oko nukleranog programa Sjeverne Koreje mogli rijeąiti diplomatskim putem, David Borgida je za Glas Amerike razgovarao sa Richardom Bushom, direktorom Centra za proučavanje politike na sjeveroistoku Azije, pri institutu Brookings u Washingtonu.

Postoji li odredjena doza optimizma da bi se moľda zabrinutosti oko kontroverznog nukleranog programa Sjeverne Koreje mogle, rijeąiti diplomatski, ili se vi tome baą ne nadate?

RICHARD BUSH: Mislim da je prerano donositi sudove o tome. Dobra je vijest da je Kina postala aktivnija u ovom pitanju i uvezala ovaj tripartitini sastanak. Dobra je vijest, takodjer, da su Sjedinjene Drľave voljne da učestvuju i da je Sjeverna Koreja voljna da učestvuje. Medjutim, ovo je početak vrlo dugog procesa nagodbi i u ovoj fazi se razgovara o razgovorima, niąta viąe.

VOA: Koliko je Kina vaľna u ovom procesu?

RICHARD BUSH: Kina je vrlo vaľna. Ona nema tako velikog uticaja na Sjevernu Koreju, kao ąto neki moľda misle, ali ima viąe nego iko drugi. Kina je početkom marta zaključila da situacija postaje opasna i da postaje prijetnja kineskim interesima, i zato je postala aktivnija u nastojanjima da situaciju stavi pod kontrolu.

VOA: Gospodine Bush, bilo je mnogo spekulacija i komentara o tome zaąto je Sjeverna Koreja sada otvorena za ove razgovore, za koje ranije nije bila. Većina spekulacija, barem u Washingtonu, dovode to u vezu sa vojnim naporima na razoruľavanju Saddama Husseina u Iraku. ©ta vi mislite o tome?

RICHARD BUSH: Mislim da je moglo imati odredjenog uticaja. Mislim da je i pritisak Kine imao odredjeni uticaj. Medjutim, uz to, Sjeverna Koreja moľe reći da ovo i nisu stvarni multilateralni razgovori, nego bilateralni koje je sazvala Kina. Na taj način ih oni prikazuju. Ukoliko im to pomaľe da sjednu za isti stol, to je dobro.

VOA: Kako vi u ovom trenutku vidite ulogu Juľne Koreje?

RICHARD BUSH: Juľna Koreja se već neko vrijeme zalaľe za dijalog izmedju Sjedinjenih Drľava i Sjeverne Koreje. Oni su, takodjer, za multilateralne razgovore jer su veoma zainteresirani. Juľna Koreja nije baą zadovoljna ąto je u ovoj fazi isključena iz razgovora. Oni ľele, i Sjedinjene Drľave to ľele, da ąto prije budu uključeni u razgovore.

VOA: Gospodine Bush, prosječan Amerikanac moľe praviti vezu izmedju prijetnje od terorizma, ispravno ili pogreąno, i Iraka, sa pravom ili ne, i poteza prema Sjevernoj Koreji. Po vaąem miąljenju, da li je to realna zabrinutost, barem medju nekim amerikancima i ostalim na Zapadu, da Sjeverna Koreja predstavlja, ukoliko ova diplomacija ne bude uspjeąna, odredjenu vrstu stvarne prijetnje Sjedinjenim Drľavama.

RICHARD BUSH: Mislim da predstavlja. Ukoliko Sjeverna Koreja predje crvenu liniju koju su povukle Sjedinjene Drľave, a to je da istinski početak reprocesiranja potroąenog nuklearnog goriva moľe ne samo povećati broj nuklearnih bojevih glava koje ima na raspolaganju, nego moľe i prodavati plutonijum na svjetskom trľiąu, takozvanim odmetnutim reľimima ili teroristima. To je prijetnja ne samo susjedima nego i cijelom svijetu. Prema tome administracija je sa pravom zabrinuta i pokuąava to spriječiti.

XS
SM
MD
LG