Linkovi

Atina: 10 kandidata potpisalo pristupne sporazume za EU. 16/4/03 - 2003-04-16


Lideri Evropske unije se se okupili u Atini na svom prvom susretu otkako je počeo rat u Iraku, uz jake mjere sigurnosti i grčke prosvjednike koji su prosvjedovali protiv zemalja članica koje podrľavaju rat kojeg predvode Amerikanci. Predstavnici 10 zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji su na danaąnjem samitu potpisali pristupne sporazume, dok su se protinvici rata u Iraku sukobili s policijom.

Medju budućim članicama najbrojnije su bivąe komunističke zemlje. One će se Uniji zvanično pridruľiti u maju iduće godine, nakon referenduma i parlamentarnog glasanja, odnosno ratifikacije sporazuma u svakoj od njih. Grčki premijer Costas Simitis je, toplo pozdravivąi lidere iz zemalja kandidata, rekao da je to istorijski dan i da će takvo postignuće stvoriti nove obaveze da se na budućnost gleda s optimizmom i kreativnoąću. Članice Evropske unije naročito ľele da se okrenu budućnosti - nakon ąto je rat u Iraku doveo do dubokih podjeljenosti unutar unije. Njemački kancelra Gerhard Schroeder je izrazio zadovoljstvo ąto Unija stvara ujedinjenu i mirnu evropu sa, kako je rekao, izvrsnim ekonomskim i političkim perspektivama. Danski premijer Anders Fogh Rasmussen se također podsjetio na neke ključne datume iz istorije kada je Evropa bila podijeljena u dva ideoloąki neprijeteljska kampa, uključujući mađarski revolt 1956 i borbu Čehoslovačke protiv sovjetske dominacije 1968. Britanski premijer Tony Blair je tom prilikom rekao:

To su vrijednosti koje mi dijelimo, vrijednosti slobode, demokracije, vladavine zakona, ljudskih prava, solidarnosti i druątvene odgovornosti. I to su vrijednosti koje ujedinjuju Evropsku uniju, bez obzira na razlike koje moľda postoje unutar unije. To su vrijednosti u koje svi vjerujemo, rekao je premijer Blair.

Period metamorfoze je doąao u Evropu. Ukoliko ľelimo, otvoriće nam se vrijeme postignuća. Ne slavimo samo proąirenje Evrope, već njeno ujedinjenje: 450 miliona Evropljana će se ujediniti u najopseľnijem projektu integracije koji je ikada izveden mirnim putem, rekao je francuski predjsdnik Jacques Chirac.

10 zemalja kandidata su Kipar, Čeąka republika, Estonija, Mađarska, Latvija, Litvanija, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija. Oni će se zvanično pridruľiti uniji 1 maja 2004. Lider Bugarske i Rumunije, koje se nadaju pridruľenju 2007, su također bili prisutni, dok su među prisutnima također bili lideri mogućih kandidata za Evropsku uniju, Hrvatske i Srbije.

U isto vrijeme, na ulicama glavnog grada Grčke, na hiljade demonstranata, protivnika rata u Iraku oątro se sukobilo sa policijom, u blizini mjesta odrľavanja summita EU, u podnoľju drevnog Akropolja. Demonstranti su na policajce bacali zapaljive bombe, a oni su odgovorili suzavcem.

XS
SM
MD
LG