Linkovi

Del Ponte: Trazim hrvatsku dokumentaciju o operacijama u BiH, 16/4/03 - 2003-04-16


Glavna tuziteljica haskog Tribunala Carla Del Ponte u Zagrebu je ocijenila da unatoc pozitivnijem razvoju dogadjaja u odnosima Den Haaga I Zagreba I dalje postoje problemi koje treba rijesiti. U jednodnevni posjet Hrvatskoj Carla Del Ponte dosla je na poziv premijera Ivice Racana dva dana nakon sto je EU prihvatila hrvatski zahtjev za punopravnim clanstvom. "U suątini smo svjedoci pozitivnom razvoju dogadjaja, ali jos uvijek ima problema koje treba rijesiti," izjavila je glavna tuziteljica Tribunala novinarim nakon sastanka s premijerom Ivicom Racanom. Od hrvatskih vlasti tuziteljica Tribunala ocekuje predaju dokumenata vezanih za istrage ratnih operacija u BiH i uhicenje generala Ante Gotovine, koji je u bijegu od srpnja 2001 kada je protiv njega podignuta optuznica za ratni zlocin.

Del Ponte koja je prije nesto vise od mjesec dana izrazila nezadovoljstvo angaziranoscu hrvatski vlasti da lociraju I uhite odbjeglog generala, u Zagrebu je kazala da je sigurna I uvjerena da je premijer na sebe preuzeo tu obavezu. Na danasnjem sastanku u Banskim dvorima premijer Racan upoznao je s koracima koje je vlada poduzela u pronalazenju Gotovine otpuzenog za krsenja medjunarodnog prava za vrijeme I nakon akcije "Oluja" 1995.

"Uhicenje Gotovine u Hrvatskoj, Mladica u Srbiji I Karadzica u Bosni tri su vazna koraka koja ocekujemo da poduzmu vlasti u tim drzavama," kazala je Del Ponte. Dodala je da se I dalje istrazuju zlocini pocinjene na podrucju bivse Jugoslavije, a namjera je Tuziteljstva da do kraja 2004 zavrsi sve istrage I podigne otpuznice.

"Vazno je ," rekla je Del Ponte, "da kad mi prestanemo s radom, istrage nastave nacionalni sudovi kako zlocini ne bi prosli nekaznjeno".

Prije odlaska iz Zagreba glavna tuziteljica Medjunarodnog suda za ratne zlocine izrazila je uvjerenje da ce u buducnosti "biti puno lakse postici punu suradnju" Den Haaga I Zagreba. Suradnja s Tribunalom jedan je od vaznijih politickih preduvjeta za ocjenu o sposobnosti Hrvatske za punopravno clanstvo u EU.

U vladi ocekuju da bi pozitivnije intonirane ocjene glavne tuziteljice mogle otvoriti ce put ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji I pridruzivanju Hrvatske EU, kojeg su do sada zbog "selektivne suradnje" ratificirali parlamenti samo pet evropskih drzava.

XS
SM
MD
LG