Linkovi

R. Srpska direktno kršila Dejtonski sporazum, 1/4/03 - 2003-04-01


SFOR je potvrdio da je Vojska Republike Srpske (RS) sakupila i održavala obavještajne podatke o SFOR-u, Uredu visokog predstavnika, objektima I privatnim osobama u oba entiteta. Ove akcije predstavljaju jasno kršenje aneksa 1A Dejtonskog mirovnog sporazuma koji od entitetskih vojski traži da rade transparentno i da pomažu SFOR-u, međunarodnim posmatračima i civilnim vlastima, kaže se u SFOR-ovom saopćenju.

Podaci, koji pokrivaju dva mjeseca u prošloj godini, pokazuju da su subjekti obavještajnih izvještaja u 46 posto slučajeva građani ili organizacije u BiH, u 38 posto slučajeva federalne ili državne vojne i civilne institucije, u 11 posto slučajeva SFOR i u pet posto slučajeva EUPM i druge međunarodne organizacije, navodi se u saopćenju.

U ranoj fazi istrage i analize, SFOR je došao do dokumenata koji ukazuju na direktnu vezu između Vojske RS vodstva i operacija 410. obavještajnog odreda. Ova veza, zajedno sa strukturom jedinice, tajnošću i ciljem obavještajne aktivnosti, ukazuje na moguću podršku Vlade RS antidejtonskim i opstrukcionističkim aktivnostima, kaže se u saopćenju i dodaje da je SFOR ove informacije dostavio OHR-u.

XS
SM
MD
LG