Linkovi

ICG: Srbija kršila sankcije na Irak i poslije Miloševića, 1/4/03 - 2003-04-01


U iračkom ratu, zapadnom oružju koje predstavlja najnoviju riječ tehnologije suprotstavljeno je mnogo manje razvijeno iračko oružje. Irak je pokušavao da premosti tu vojnu neravnotežu pribavljajući nove, sofisticiranije sisteme oružja.Kako izvještava dopisnik Glasa Amerike Gary Thomas, Bagdad je u tome dobijao pomoć i sa Balkana. Medjunarodni istražitelji kažu da je Irak od bivše Jugoslavije nabavio najmanje milijardu i po dolara vrijedno naoružanje koje bi moglo biti upotrijebljeno u trenutnom ratu. Medjunarodna Grupa za Krize- nezavisna organizacija sa sjedištem u Brusselsu, koja istražuje potencijalne krizne tačke u svijetu, tvrdi da je bivši jugoslovenski predsjednik Slobodan Milošević kršio sankcije UN-a - prodajući oružje Iraku, te da se ta trgovina nastavila i nakon što je on, 2000. godine, zbačen sa vlasti. Medju stvarima prodatim Iraku, navodi Medjunarodna Grupa za Krize, skraćeno ICG, bila je i protivzračna municija, artiljerijske granate, te motori i sistemi za navodjenje za rakete SCUD. Jugoslovenski tehničari takodje su radili generalne opravke motora borbenih aviona MIG. James Lyon, iz beogradskog ureda ICG-a, kaže da je Irak čak pribavio i tehnologiju za proizvodnju, istina primitivnih, krstarećih raketa.

LYON: Mi ustvari znamo da su oni prodavali i sofisticiranu tehnologiju za bespilotne daljinski upravljane letjelice koja bi im omogućila da neke od trenažnih mlaznjaka pretvore u, da tako kažemo, krstareće rakete za siromašne, koje bi mogle biti upravljane daljinskim upravljačem, a bez skupih sistema navodjenja. Gospodin Lyon kaže da je još na Kosovu korištena protiv-zračna tehnologija protiv NATO-ovih aviona, koja je, kako se čini, sada u upotrebi u Iraku. Postoje takodje i pitanja, dodaju istražitelji ICG-a, o tome da li su odredjene količine hemijskog oružja ili tehnologija iz bivše Jugoslavije otišle u Irak. Ovaj transfer sofisticiranih oružja bio je podmazivan starinskim metodama podmićivanja. Zvaničnici Krizne Grupe kažu da je mnogo novca od tih prodaja iz Yugoimporta, državne agencije za prodaju oružja inostranstvu, prebačeno u džepove najviših zvaničnika u Beogradu. Nicholas White, šef evropskog ureda Krizne Grupe , kaže daje utvrdjena bliska veza vlade, vojske i organiziranog kriminala.

WHITE: Da bi došao na vlast, post-Miloševićev režim je morao da sklapa pogodbe sa vojnim vrhom, kako bi osigurao uklanjanje Miloševića. Dakle, isti ljudi su nastavili da gomilaju novce od trgovine, s tim što su, moguće je, dio toga usmjerili u džepove članova nove vlade.

Zvaničnici bivše Jugoslavije, kako se navodi, prodavali su oružje Liberiji, te pokušavali da ga prošvercuju i u Burmu, a obje su te zemlje pod UN-ovim sankcijama. Gospodin White ukazuje na to da su, kad su upozoreni oko toga, zvaničnici tvrdili da nisu znali da su te zemlje pod sankcijama UN.

XS
SM
MD
LG