Linkovi

Brussels: Evropska policija će uhapsiti Karadžića, 1/4/03 - 2003-04-01


Ukoliko europske snage otpočnu misiju u Bosni, biće u stanju obaviti očekivano hapšenje", rekla je šef ureda visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i sigurnost, Javiera Solane, Cristina Gallać, upitana za mogućnost da europska vojska, kada naslijedi SFOR, okonča višegodišnji bijeg od pravde Radovana Karadžića.

Ona se nada da će, kako je i planirano, europske snage u ući u Bosnu, uz primjedbu da to ovisi, u dobroj mjeri, od sposobnosti Bruxellesa da uspješno organizira i vod vojno sigurnosne misije.

S tim u vezi, osvrčući se na jučerašnji početak misije u Makedoniji i svojevrsnu promociju europske vojske, Gallać kaže kako je jučerašnji dan bio "dobar i obećavajući".

Medjutim, jedno je poslati kući 300 NATO vojnika na kraju "izletničke" misije čuvanja medjunarodnih monitora, a sasvim drugo početkom naredne godine zamijeniti oko 12 hiljada pripadnika SFOR u Bosni- konstatacija je koju potvrdjuje i šef Solaninog ureda u Bruxellesu.

Ona naglašava da je plan preuzimanja vojne misije u Bosni i Hercegovini još u " vrlo ranoj" fazi, te da još nema svih elemenata za početak planiranja misije.

Prvi od ključnih preduvjeta je NATO raport o misiji, koji u Solaninom uredu očekuju u skoro vrijeme, a nakon njega slijedi prijedlog Visokog predstavnika o sadržaju i obimu "bosanske misije". Tvrdi se, s tim u vezi, da će biti sačinjen koncept europskog vojnog angažiranja u Bosni i Hercegovini, koji će tokom maja Javier Solana prezentirati europskim liderima.

Kada je riječ o hapšenju preostalih ratnih zločinaca, Cristina Gallać veruje da će NATO referisati o tome šta je učinjeno i šta još treba učiniti, uz podsjećanje da značajan dio odgovornosti za privodjenje pravdi optuženih leži i na lokalnim vlastima u zemlji.

Ipak, odgovarajući na pitanje: Hoće li, konačno, trebati sačekati Europljane da uhapse Radovana Karadžića", šef Solaninog ureda kaže:" Uz ograde mnogih "ako"- ako, dakle, europske snage otpočnu misiju u Bosni, biće u stanju obaviti očekivano hapšenje".

XS
SM
MD
LG