Linkovi

Maksimalni napori na poštedi civila, 26/3/03 - 2003-03-26


Precizno navođena oružja čine značajan dio vojne kampanje u ratu protiv Iraka. Novinar Glasa Amerike Chris Simkins izvještava o učinkovitosti oružja u vojnoj kampanji ka razoružavanju Sadama Huseina. Oni se ispaljuju s brodova, ispuštaju se iz zraka, i lansiraju i s pozicija na kopnu. To je visoko sofisticirana precizno navođena municija, visoko tehnološki razvijene bombe i rakete. Ta vrsta oružja se koristi više nego ikada ranije. Dokazala se kao vrijedna, zbog tačnosti i ograničenja civilnih žrtava. U prvim danima rata, američke i britanske snage su upotrijebile hiljade raketa Tomahawk, dok je, poređenja radi, tokom čitavog Zaljevskog rata 1991 upotrijebljeno samo 243. Prednost precizno navođenih raketa je to što se mogu ispaliti s velikih daljina, s brodova, i što se mogu kretati velikom brzinom do svog cilja. Njih navode sateliti i laseri, tako da loši vremenski uvjeti, dim ili čak mrak gotovo da uopće ne utječu na njihovu tačnost. Američki vojni zapovjednik, general Tommy Franks, kaže da je visoko tehnološki arsenal veliki dio vojne sile ka razoružavanju Sadama Huseina.

FRANKS: Ovo će biti kampanja kao ni jedna do sada u istoriji, kampanja koju karakterizira šok, faktor iznenađenja, fleksibilnost postavljanja precizno navođene municije u opsegu kojeg do sada nikad nismo vidjeli i korištenjem velike snage, rekao je general Franks.

Ova je poruka poslata već prvog dana rata kada su Sjedinjene Države odlučile da lansiraju precizno navođeni raketni napad na kompleks višeg iračkog vođstva gdje se, kako se vjerovalo, nalazio Sadam Husein. Američki vojni lideri se također koriste precizno navođenim raketama presretačima tipa Patriot kako bi se odbranile snage u Kuvajtu i one su velikim dijelom modernizirane u odnosu na one koje su korištene tokom proteklog zaljevskog rata. Ali do sada, one su dale pomiješane rezultate. Rakete Patriot su oborile nadolazeće iračke rakete na početku rata, ali samo nekoliko dana nakon toga jedna od raketa je slučajno oborila britanski borbeni avion, pri čemu su poginula dvojica pilota.

Joseph Cirincione, iz Zaklade za međunarodni mir Carnegie u Washigntonu je kritičar programa Patriot. On kaže da, iako oružja za anti-raketnu odbranu još uvijek imaju nedostataka, ona su ipak potrebna. Čak i najjednostavnija raketa tipa Scud ili krstareća raketa s konvencionalnom bojevom glavnom može prouzročiti veliku štetu, kaže gospodin Cirincione. Američki vojni lideri predviđaju da će upotreba precizno navođenih raketa i bombi, vojnu kampanju protiv Iraka učiniti preciznijom i učinkovitijom.

XS
SM
MD
LG