Linkovi

Najnovije iz BiH - ilegalno oružje, Šarović i Orao, A. Terzić u Brusselsu, 26/3/03 - 2003-03-26


Predstavnici SFOR-a danas su u Banjaluci saopštili da dešavanja u Iraku nemaju uticaj na aktivnosti međunarodnih vojnih snaga u Bosni iHercegovini,dok je OHR odbacio špekulacije o navodnoj smjeni predsjedavajućeg državnog predsjedništva,Mirka Šarovića zbog afere Orao. Dešavanja u Iraku nemaju uticaja na misiju sastav i mandat SFOR-a u Bosni i Hercegovini.Izjavio je ovo danas na konferenciji za novinare u Banjaluci,komandant multinacionane brigade za sektor Sjeverozapad,general,Benjamin Beri,koji je na ovu funkciju stupio 14.marta.On je takođe demantovao navode pojedinih medija da se glavna baza međunarodnih vojnih snaga za ovaj sektor seli nakon sedam godina iz Ramića u Aleksandrovac kod Banjaluke,naglašavajući da takva odluka još nije donesena.On je takođe,saopštio da je SFOR postavio visoke standarde zaštite prilikom uništavanja municije i neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava na području Manjače i rudnika Ljubija,kako ne bi došlo do,eventualne,kontaminacije određenim teškim metalima i hemijskim sredstvima.Portparol OHR-a,Sonja Pastuović,na istoj konferenciji za novinare, negirla je da visoki predstavnik Pedi Ešdaun, namjerava da smijeni predsjedavajućeg Predsjedništva,Bosne i Hercegovine,Mirka Šarovića,zbog afere Orao,odnosno,člana Predsjedništva,Dragana Čovića zbog drugih afera.Ona je samo potvrdila da će Savjet za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini sutra i pekosutra u Briselu razmatrati konačni izvještaj o aferi Orao. »OHR neće spekulisati po pitanju ishoda ovog sastanka,«istakla je Sonja Pastuović,naglašavajući da je visoki predstavnik Pedi Ešdaun ranije naglasio da jedino nije moguće da se u aferi Orao ne desi ništa.Za kraj informacija da je danas potvrđeno da su hrvatski policajci uhapsili četiri državljanina Bosne i Hercegovine u Kostajnici na spornom prostoru između Une i Unčice dok su krčili svoje parcele za proljetnu sjetvu. Uhapšeni su Faruk Kahvić,Gordana i Rajko Vujasin i Nenad Zgonjanin koji su prebačeni u zatvor u Sisak a predsjednik Skupštine opštine Srpska Kostajnica,Drago Bundalo o ovom incidentu je obavijetio najviše predstavnike vlasti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Ponovo pronađene veće količine municije i naoružanja u istočnom dijelu Republike Srpske.

U medjuvremenu, u Mostaru je portparol SFOR-ove Multinacionalne brigade Jugoistok, Tommaso Magistretti saopštio danas na pres-konferenciji kako je jučer rano ujutro u selima Planice, Jarović i Gradine kod Rogatice provedena – kako je rekao – veoma važna istraga.

MAGISTRETTI: «Puške M 48, automatske puške AK 47, ručne granate, trombloni, na hiljade komada puščane municije, bajoneti i kilogram eksploziva jepronađeno i zaplijenjeno».

Portparol SFOR-a u Mostaru nije mogao reći da li je iko uhapšen u vezi sa ovim novim pronalaskom oružja i municije u istočnom dijelu RS.Tommaso Magistretti prenio je riječi komandanta Multinacionalne brigade Jugoistok, generala Chiarinija, koji je rekao da je posljednja akcija jasan pokazatelj da su velike količine naoružanja još uvijek u posjedu pojedinaca, u čijem interesu nije održavanje mira u BiH. «Ali ti pojedinci moraće se suočiti sa misijom SFOR-ovih pripadnika», stoji u izjavi generala Chiarinija.

A u Brusselsu, predsjedavajuchi Vijecha ministara Bosne I Hercegovine, Adnan Terzich se danas sastao sa ssefom evropske poslaniccke grupe za Jugoistioccnu Evropu Doris Pack. Nakon susreta, upitan oko moguchnosti podrsske u briselskim krugovima, da se dio novca koji je bio u fondovima za prossirenje Evropske Unije, prebaci I na zemlje Zapadnog Balkana, koji je inache jedinstven zahtjev svih balkanskih zemalja, Adnana Terzich je izjavio kako gospodja Pack, u ime zemalja Jugoistoccne Europe lobira da se takvo nesto uccini na europskom nivou. Kljuccni danassnji susret b-h premijera je bio radni ruccak sa predsjednikom Europske komisije, Romanom Prodijem. Svome domachinu je premijer Terzich naglasio spremnost svih politicckih partija u zemlji da se ssto prije primjeneeuropski standdardi u, kako je rekao, "sve sfere zzivota " Razgovor u Europskoj komisiji protekao je u svjetlu danas objavljenog godissnjeg izvjesstaja europske vlade o napretku zemalja Jugoistoccne Europe- po njemu, Bosna i Hercegovina mozze imati ambicije da postane cclanica EU, ali prije toga mora da postane samoodrzziva drzzava. Bez tog preduvjeta, zemlja ne zadovoljava niti svoje gradjane u smislu sigurnosti institucionalnih sloboda i ekonomskog blagostanja, niti se mozze integrirati u evropske strukutre. Prodi je, na ovo dodao kako ne treba dovodikti u pitanje Europe da u svoje cclanstvo primi I Bosnu:" Kada je odlucceno da Slovenija bude pozvana u cclanstvo, mnogi su nam govorili da sada zatvorimo vrata. Medjutim, prihvatanje kandidature Hrvatske za EU pokazuje da se zatvaranje vrata Unije neche dogoditi", rekao je predsjednik Europske komisije na kraju susreta sa predsjedavajuchim Vijecha ministara BiH, Adnanom Terzichem.

XS
SM
MD
LG