Linkovi

Trijumf kriminala nad demokracijom, 12/3/03. - 2003-03-12


“Trijumf kriminala nad demokracijom. Srbija vjerojatno ponovno ulazi u tamno razdoblje svoje povijesti” – ovim je riječima atentat na srbijanskog premijera Zorana Đinđića prokomentirao Jim Hooper, stručnjak za Balkan i bivši američki diplomat.

Jim Hooper kaže da je u “nacionalističkoj zemlji poput Srbije, Zoran Đinđić bio priličan izuzetak.” “Jednom sam ga pitao – koliko mu je, da bi se održao u takvoj sredini, nacionalizma uopće potrebno, da se zaštiti od protivnika? Odgovorio je - oko 15 posto” – prisjeća se Jim Hooper, dodajući da je srbijanski premijer zaista nastojao prevladati šovinizam koji dominira njegovim društvom.

HOOPER : Nakon atentata na njega, bojim se da smo svjedoci novog ulaska Srbije u jedno mracno razdoblje tame. Srpski narod nije nikad istinski osudio nacionalizam Miloševićevog razdoblja. Hvala bogu što su Milošević i Šešelj u den Haagu, pa nisu politički čimbenici u ovoj napetoj situaciji. U svjetlu današnjeg događaja, pokazuje se, još jednom, koliko je Tribunal važna institucija.

Jim Hooper smatra da preminulom premijeru treba odati priznanje zbog njegovog – kako je rekao – “herojskog pokušaja da se srpsko društvo očisti od korupcije i organiziranog kriminala.” “Novi izazov za Srbe je – okupljanje demokratskih snaga, i traženje zamjene za Đinđića” – koji je, kako kaže Jim Hooper, bio vrlo sposoban političar. Tko bi ga mogao zamijeniti?

Hooper: Vjerojatno, netko oko Milana Labusa, koji je bio kandidat demokratske oporbe na izborima za predsjednika. On vjerojatno ima najveći ugled, pošten je, efikasan političar... Možda ima i drugih kandidata za čelno mjesto. Demokratski pokret ima široku bazu. Važno je da ne čekaju, važno je da se brzo okupe oko svog kandidata.

Jim Hooper kaže da će smrt premijera Đinđića zakomplicirati odnose ne samo u Srbiji, već i u međunarodnoj zajednici, koja je uključena ne samo u sređivanje situacije na Kosovu, već ima riječ i u uspostavi nove državne zajednice između Srbije i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG