Linkovi

Saddam ima jos uvijek dovoljno vremena, 10/3/03. - 2003-03-10


Juče je američki državni sekretar rekao da se Sjedinjene države približavaju tome da osiguraju dovoljan broj glasova za usvajanje rezolucije kojom bi se otvorio put za upotrebu sile u razoružavanju Saddama Husseina.

Kako se približava trenutak tog ključnog glasanja u Vijeću Sigurnosti, Washington i Paris ulažu sve moguće napore da osiguraju podršku za svoj stav prema iračkom problemu. Državni sekretar Colin Powell kaže da je Bijela Kuća , kao je rekao, na puškomet, od devet glasova potrebnih za usvajanje te rezolucije u 15-članom Vijeću Sigurnosti - kojom bi se Iraku dao rok do 17. marta da se razoruža.

POWELL : I čini mi se da ostvarujemo odredjeni napredak medju 10 nestalnih članica Vijeća. Ali, kao što znate, Francuzi su zauzeli oštar stav protiv usvajanja bilo koje rezolucije.

Dok su juče visoki američki zvaničnici pitanje Iraka obrazlagali prije svega američkoj javnosti putem televizije, francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin je krenuo na kratku turneju u tri afričke zemlje koje se članice Vijeća Sigurnosti - Angolu, Guineju i Cameroon. Gostujući u programu tv mreže ABC, savjetnica predsjednika Busha za pitanja nacionalne sigurnosti, Condoleezza Rice, odgovorila je i na pitanje da li Bijela Kuća takodje planira da svoje visoke izaslanike pošalje u strane prijestolnice u diplomatsku misiju.

RICE : Moguće je da će biti neophodno malo putovati. Vidjećemo. Ali sa tim zemljama su u toku brojni kontakti.

Gospodja Rice je nastojala da umanji značaj promjena do kojih je došlo u prijedlogu teksta rezolucije. Kao i gospodin Powell i ona je rekla da je rok od 17. marta nepromjenjiv.

RICE : Mi smatramo da do 17. marta ima dovoljno vremena za Sadama Husseina da pokaže da se konačno povinovao rezoluciji 14-41. Imao je dovoljno vremena za to, a može to uraditi i već sutra ako hoće da to učini, zaključila je gospodja Rice.

XS
SM
MD
LG