Linkovi

Milosevic: Nije bilo niti jednog logora za ne-Srbe, 10/3/-3. - 2003-03-10


Tokom rata u Bosni je postojalo oko 520 logora za ne-Srbe, mjesta gdje su zatvorenici ubijani i mucceni, rekla je danas Melika Malessevich, sekretar udruzzenja logorassa BiH, pojavljujuchi se kao svjedok optuzzbe na sudjenju Sobodanu Milossevichu.

Ona je ustvrdila kako je prema dostupnim, i joss uvijek nekompletnim podacima Udruzzenja, od 1992. do 1995. godine, kroz logore prosslo 100 hiljada zatoccenika, uglavnom Bossnjaka. Tragiku stradanja po srpskim logorima svjedokinja je ilustrirala sa nekoliko primjera- prvi je iz Bratunca: prema svjedocima, tamo je u osnovnoj sskoli za tri dana ubijeno preko 300 zatoccenika. Njihovi lessevi su paljeni i odnosseni da bi, predpostavlja se, bili pokopani na nepoznatoj lokaciji.

Melika Malessevich je opisla kako su u logoru CCelepek kraj Zvornika sinovi i occevi bili primorani da pred ostalima seksualno opste i jedan drugome odgrizaju polne organe, a oni koji to nisu ucinili, ubijani su. Zlostavljanja zatoccenika je bilo i logorima u CCajniccu, Kalinoviku, Omarskoj, Keratermu, Trnopolju, logoru Luka kod Brcckog i drugim logorima ssirom Bosne.

Nadopunjujuchi svjedokinju, tuzzitelj Jefry Nice je naveo da su u srpskim logorima zatvorenicima, izmedju ostalog, "otsjecani dijelovi tijela motornim testerama, otkidane genitalije", da su primoravani da "jedni drugima odgrizaju polne organe, jedu dijelove tela i izmet", da im je stavljana so na rane, i da su bili izlozeni seksualnom nasilju.

U nastavku sudjenja, Slobodan Milosevich je negirao da su tokom rata u BiH postojali logori u kojima su ne-Srbi masovno ubijani i mucceni."Ja osporavam citav iskaz ovog svedoka", rekao je optuzeni.

Sa druge strane,on je ustvrdio da je postojalo oko 420 logora za Srbe, sssto je danassnja svjedokinja optuzzbe pobijala, tvrdechi da ih je bilo tek nekoliko i da nisu bili pod kontrolom centralnih vlasti u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG