Linkovi

Jugoslavija: Pad Miloševića - u Muzeju Holokausta. Za VOA govore Madelaine Albright i Christiane Amanpur. 6/3/03 - 2003-03-06


Sinoć je u vašingtonskom Muzeju Holokausta prikazan 47-minutni okumentarni film naslovljen “Jugoslavija: Pad Miloševića”. Dokumentarac Jugoslavija: Pad Miloševića, u stvari sažima petočasovnu seriju u tri nastavka američke televizijske mreže Discovery o desetogodišnjoj krizi na Balkanu. Narator ovog filmskog dokumenta -- rađenog na osnovu obilja arhivskog materijala i razgovora sa nizom međunarodnih i drugih aktera balkanske drame -- je Christiana Amanpur, diplomatski izveštač televizijske mreže CNN, koja je pored bivšeg državnog sekretara Medlin Olbrajt bila glavni gost na premijeri. Sinoćni skup pratila je naša koleginica, Jela Jevremović koja je Madelain Albright i Christianeu Amanpur zamolila da prokomentarišu dokumentarnu seriju mreže Discovery.

/// ALBRIGHT /// “Prije svega mislim da je veoma važno da se dobije puna slika o onome što se događalo na Balkanu, jer riječ je o užasnoj epizodi u smislu šta ljudi mogu da učine jedni drugima, bez obzira na pouke iz Drugog svjetskog rata. Mislim da je važno da se vidi i kako je međunarodna zajednica pokušavala da riješi krizu. Takođe je važno što se prikazuje u Muzeju Holokausta, koji nastoji da poduči ljude o istoriji, za koju smo se nadali da se neće ponoviti.”

VOA: U Miloševićev pad i njegov odlazak u Den Hag malo je ko vjerovao na početku balkanske krize, kaže naša sagovornica:

///ALBRIGHT /// “Glasanje za osnivanje Međunarodnog tribunala za ratne zločine bilo mi je takoreći prvo glasanje u svojstvu ambasadora u Ujedinjenim nacijama. Kada smo uspostavili sud mnogi su vjerovali da neće ništa biti od njega; da nikada nećemo moći da odredimo sudije i glavnog tužioca; da nikada neće biti podizane optužnice, niti da će ikome biti suđeno i da će biti izricane kazne. Međutim, sve se to ostvarilo. Veoma je važno da se Miloševiću sudi.

VOA: Cilj Haškog tribunala je od početka uklanjanje kolektivne krivice kaže Medelaine Albright:

/// ALBRIGHT /// “Cilj je bio da se isključi kolektivna krivica i odredi pojedinačna krivica, što pomaže izmirenju. Lično sam svjedočila na suđenju Biljani Plavšić i smatram da je veoma važno pokazati da je to postupak koji funkcioniše na ispravan način. Mislim da narodi na Balkanu kreću ka boljoj budućnosti. Mislim da i oni i svijet treba da budu strpljivi jer se radi o dugotrajnom, ni malo lakom procesu. I Sjedinjene Države treba da budu strpljive i da nastave da prate situaciju, bez obzira što se američka pažnja okreće prema drugim dijelovima svijeta. Ne bismo smjeli da zaboravimo Balkan. I nadam se da ćemo i dalje biti veoma angažovani u regionu.

VOA: Kristijana Amanpur kaže da je dokumentarna serija kanala Discovery primjer onog što je najbolje u televizijskoj profesiji:

///AMANPOUR /// “To je, prije svega, istiniti istorijski dokument, to je televizijski poduhvat u najboljem izdanju. Autori serije su ovom serijom učinili dostupnim materijal koji ljudima ne samo što razjašnjava složene događaje, nego bi mogao da utiče na opštu javnost da unaprijed prepozna i spriječi ponavljanje takvih događaja drugde u svijetu. Ja verujem, na primjer, da je stoga odluka o vojnoj akciji na Kosovu donijeta mnogo brže nego za Bosnu i Hercegovinu. Mislim da su novinari imali u tome udjela zbog svog istrajnog izvještavanja o krizi na Balkanu. Pokazala se vrijednost i moć profesionalnog novinarstva. Veliko novinarstvo, kao što je ovaj dokumentarac, može da utiče na spoljnu politiku jedne zemlja -- rekla bih da može da utiče i na tok istorije. Činjenica da je pao Milošević, da su Srbija i Jugoslavija slobodne, da je Bosna i Hercegovina opstala, da je na Balkanu ostvarena normalizacija - sve su to velike stvari i sve to uliva nadu. Treba podsjetiti, posebno danas, da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici tada postigli konzensus za akciju na Kosovu, u čemu ih je podržala i svijetska javnost. No, sada smo na ivici rata za koji ne postoji konzensus, za koji nema koalicije i protiv kojeg se buni svijetsko javno mjenje. Postalo je više nego očigledno kolika je važnost međunarodnog konzensusa, koalicije i vođenja ispravne diplomatije.”

VOA: Medelaine Albright, bivši američki državni sekretar, za sadašnji trenutak kaže:

/// ALBRIGHT /// “Administracija treba da počne drugačije da se ponaša prema svijetu. Iako su Sjedinjene Države jedina supersila, one moraju da sarađuju sa drugim zemljama. Istina je da sam kao državni sekretar rekla da je Amerika zemlja bez koje se ne može, ali nikada nisam tvrdila da može sama u svijetu. Mislim da američka administracija treba da pokaže da su joj potrebni partneri, i objasni da američka politika nije imperijalistička”.

XS
SM
MD
LG