Linkovi

Tariq Aziz: Ako im je stalo do Iraka, neka odgode summit, 25/2/03 - 2003-02-25


Južno afrički stručnjaci koji posjećuju Irak, 1994. godine, nakon pada apartheida u Južnoj Africi, bili su na čelu pokreta zemlje za uništenje zabranjenog oružja. Delegaciju koja sada pokušava pomoći Iraku na osnovu svog iskustva, predvodi zamjenik ministra vanjskih poslova Pretorije, Aziz Pahad.

PAHAD: Došli smo da bismo Iračanima ponudili lekcije naučene iz vlastitog iskustva u razoružavanju. nadamo se da će ishod naše misije moći doprinijeti zaustavljanju rata, kazao je gospodin Pahad.

Iračku stranuu ovim razgovorima predvode general Amer al Saadi, visoki savjetnik predsjedniku Iraka , i general Mussam Muhammad Amin, čelnik iračke grupe za nadgledanje oružja. Južna Afrika inače ima vodeću ulogu i medju zemljama u razvoju koje se protive ratu protiv Iraka, tvrdeći da bi takav rat mogao voditi ekonomskoj katastrofi u Africi. Glavni inspektor UN-a Hans Blix je još prošle nedjelje poručio iračkoj vladi da joj daje rok do 1. marta da započne uništavati rakete tipa Al Samoud 2, za koje inspektor Blix kaže da prelaze dozvoljeni domet. general Saadi je kazao danas da nije tačno da te rakete prevazilaze dozvoljenih 150 kilometara dometa,iako, kako su još u nedjelju saopćili zvaničnici vlade u Baghdadu, zahtjev inspektora Blixa ozbiljno razmatraju. Danas , takodjer , se zamjenik iračkog premijera Tariq Aziz sastao s jednom egipatskom delegacijom , koja se nalazi u posjetu solidarnosti s Irakom. Govoreno je o predstojećem summitu arapske lige koji se treba održati u Egiptu:

TARIQ AZIZ: Rečeno je da je glavni razlog u stvari održavanja summita Lige - pitanje Iraka, medjutim, istovremeno, Irak nije konsultiran oko vremena održavanja summita. Prema tome, ako im je stalo do Iraka, trebali bi se onda i složiti s Irakom i sačekati do iza 14 marta, jer Iraku trebaju još dvije nedjelje da bi ispunili zahtjeve rezolucije, kazao je ovom prilikom zamjenik iračkg premijera.

U medjuvremenu su inspketori UN-a nastavili obilzati sumnjive lokacije; 110 kilometara južno od Baghdada, dočekali su ih lokalni prosvjednici , uzvikujući da će krvariti za Saddama; španjolski mirovni aktivisti ušli su u inače evakuiranu španjolsku ambasadu u Baghdadu, takodjer prosvjedujući protiv mogućnog rata i , kako kažu, politike svoje vlade i premijera Aznara, koja je pristalica američkih stajališta i direktni sudionik u pravljenju nacrta nove rezolucije, koju je Britanija predala juče Vijeću Sigurnosti.

XS
SM
MD
LG