Linkovi

Prioritet vlade Federacije je otvaranje novih radnih mjesta. 25/2/03 - 2003-02-25


Ahmet Hadžipašić, novi federalni premijer za Glas Amerike govori o planovima novoformirane vlade nakon održane prve sjednice u Sarajevu.

HADŽIPAŠIĆ: Prioriteti novoformirane vlade Federacija BiH ogledaju se u sticanju pretpostavki za inteziviranje procesa privatizacije, intenziviranju podloga za pojačavanje proizvodnje u segmentima gdje BiH ima komparativne prednosti, a to su uglavnom industrijski kapaciteti i grane u kojima Bih ima vlastite resurse. Prioriteti su i jačanje zakonodavstva, značajnijeg nastupa prema inostranstvu i debalans uvoza i izvoza, dok je najvažniji prioritet smanjenje socijalnih tenzija kroz povećanje broja zaposlenih radnika.

VOA: Da li ste zadovoljni vašim suradnicima, imenovanim ministrima u vladi?

HADŽIPAŠIĆ: Imao sam veoma mali utjecaj na odabir ministara, ali u dogovorima oko odabira ministara, svakako da su stranke uvažavale one kriterije koji vode ka profesionalizaciji, stručnosti, dobornamjernosti, želji za uspjehim, uvažavanjem u redovima vlastite stranke i ubijeđen sam da je na taj način i došlo do odabira ministara. Ukoliko je do toga došlo, a ja to osjetim već na velikom broju ministara da je to upravo tako, onda mi imamo reformsku vladu koja će raditi na intenziviranju pretpostavki provođenja reformi. Međutim, u okviru sticanja tih pretpostavki sa domaćim resorsima i mogućnostima potrebna je i snažnija podrška i međunarodne zajednice.

VOA: Ljudi u BiH očekuju djela. Šta je fokus nove vlade federacije BiH?

HADŽIPAŠIĆ: Trenutno se intenzivno radi na izradi zajedničkog programa djelovanja vlade, zatim na intenzitetu kontrakata i predočavanja reformskog opredjeljenja i inicijative u dogovorima i razgovorima sa međunarodnom zajednicom. Tu naročito postoji interes za definiranje kvalitetnih projekata sa Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom kako bismo sa te strane imali pretpostavke za sljedeći korak , eventualno proširenje stand by aranžmana, i da kroz djelovanje sa Svjetskom bankom potenciramo naš bankarski sistem, kako bi banke bile u funkciji privrede i svakako za posticajne mjere koje Svjetska banka i Međunarodni monetarnui fondi moraju imati uvažavajući sve specifičnosti trenutne BiH kao zemlje koja je u ekonomskom, političkom i socijalnom smislu još uvijek rovita.

XS
SM
MD
LG