Linkovi

Za tužbu već ima dovoljno argumenata iz procesa protiv Miloševića, 4/2/03 - 2003-02-04


Da prokomentira odluku Medjunarodnog suda pravde u Hagu kojom se potvrdjuje nadleznost u tuzbi BiH protiv Jugoslavije , Mirela Bruk je zamolila Stephanie Fraiser , stručnjaka za medjunarodno pravo iz Koalicije za međuanarodnu pravdu.

Fraiser: Mislim da je to jedna vrlo važna odluka iako nije odluka koja iznenađuje. Dobra vijest koja proizilazi iz ove odluke je to što se do kraja ove godine očekuje iznošenje argumenata obje strane.Ono čemu se BiH može nadati u odnosu na odluku suda je predočavanje tačne slike jugoslovenske uloge tokom rata. Bilo bi vrlo važno za BiH da dobije to međunarodno priznanje onoga što se desilo. Inače, odluka je donesena 10 naprema 3 u korist nadležnosti u ovom slučaju i kao i valjanosti tužbe, što sad znači da se obje strane mogu pripremiti za iznošenje argumenata.

VOA: Da li će današnja Skupštinska odluka Jugoslavije, o faktičkom raspadu te zemlje na dvije labavo povezane jedinice, državu nazvanu Srbija i Crna Gora, utjecati i na kakav način na tužbu , jer se radi o tužbi protiv države koja faktički više ne postoji?

Fraiser: Ne, to neće imati utjecaja. Nova država će naslijediti međunarodne obaveze prijašnje države, tako da ne mislim da će to biti pripreka da se slučaj nastavi .Međunarodni sud pravde čija je svrha rješavanje sporova među državama, može imati velike koristi od sudjenja Slobodanu Miloševiću na drugom haškom sudu, Medjunarodnom sudu za ratne zločine; naime, iako suđenje Miloševiću u slučaju BiH još uvijek nije počelo, proces protiv njega u slučaju Hrvatske već je dovoljno pokazao i pružio solidne solidne činjenica o tome na koji način se vodio taj rat.-za Glas Amerike zaključuje Stephanie Fraiser, analitičarka pri washingtonskom uredu Koalicije za međunarodnu pravdu.

XS
SM
MD
LG