Linkovi

R. Mladić je mnogo važnije pitanje, 3/2/03 - 2003-02-03


Srbijanski premijer Zoran Đinđić je kazao da bi srbijanske trupe popunile eventualni vakum koji se tiče sigurnosti na tom području ukoliko NATO savez povuče svoje vojnike u svrhu vojih akcija u Iraku, premda u ovom trenutku nema takvih planova. Viši savjetnik kosovskog premijera Bajram Rexhepi je kritizirao ovaj zahtijev gospodina Đinđića. Prema njegovim riječima, bilo koje nastojanje da se srbijanske trupe vrate na Kosovo - bi bio pokušaj da se destabilizira Kosovo i cijeli region. Na ovaj zahtijev srbijanskog premijera reagirali su zvaničnici NATO saveza. Još uvijek je prerano govoriti o povratku srpskih snaga na Kosovo", komentira danas zvaničnik Saveza zahtjev premijera Zorana Djindjića upućen vojnom savezu da se omogući ulazak ograničenog kontigenta srpskih snaga na Kosovo. U pismu upućenom komandantu NATO snaga za Jugoistočnu Europu, admiralu Gregory Johnsonu, premijer Djindjić tvrdi da će srpske snage popuniti mogući "sigurnosni vakuum" koji bi nastao angažovanjem dijela kontigenta medjunarodnih trupa KFOR u Iraku. Medjutim, nakon prvih uzdržanih komentara iz zapovjedništva KFOR, iz Bruxellesa danas stižu konkretniji komentari:" U sadašnjim okolnostima nema ni potrebe ni mogućnosti za takvo nešto", tvrdi jedan od zvaničnika u sjedištu Alijanse. Izvori u vojnom savezu podsjećaju da nije riječ o prvom, već "jednom u nizu" zahtjeva Beograda za povratak snaga sigurnosti na Kosovo- medjutim, po njima, još nema uvjeta za to:" Niko nije iznenadjen srpskim zahtjevom, takva mogućnost je, pod posebnim okolnostima i uvjetima predvidjena i vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova. Medjutim, realno, na Kosovu su još uvijek jake etničke tenzije, mjere izgradnje povjerenja još uvijek ne daju odgovarajuće rezultate", naglašava se u Bruxellesu.

Ukoliko se i vrate na Kosovo, sigurnosne snage će imati jasno odredjene zadatke- informiranje o rasporedu minskih polja, pomoć u deminiranju, održavanje veze za medjunarodnim snagama i civilnom misijom UN, kao i čuvanje objekata srpsko-pravoslavne crkve.

Naglašava se, uz to, da eventualnoj odluci o povratku policijskih i vojnih snaga Srbije na Kosovo, trebaju prethoditi odgovarajuće odluke Sjevernoatlantskog vijeća, kao i saglasnost civilne uprave UN na Kosovu.

"Vrlo moguće da ovim pismom i zahtjevom premijer Djindjić želi skrenuti fokus sa drugih, unutrašnjih pitanja u Srbiji i prikupiti poen više kod srpske javnosti", tvrdnja je diplomatskog izvora u Savezu.

U Bruxellesu je potvrdjeno da krajem ovog mjeseca u posjetu NATO dolazi šef jugoslavenske diplomatije, Goran Svilanović, za kojeg se očekuje da će sa domaćinima, pored ostalog, razgovarati i o posljednjem zahtjevu Beograda. Medjutim, zvaničnici Saveza najavljuju svoju agendu za razgovore sa Svilanovićem-suradnju sa Haškim sudom i hvatanje svih optuženika na teritoriji Srbije, posebno Ratka Mladića. " Ta tema je hitnija i važnija od posljednjeg srpskog zahtjeva", uvjereni su NATO zvaničnici.

XS
SM
MD
LG